Vastgoed verkopen via e-mail

Uit een wetsontwerp van de minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo, zal het ook mogelijk worden om de aankoop van een huis via e-mail te regelen. Alhoewel  dat een overeenkomst via email wel degelijk rechtsgeldig is, gold dat als uitzondering niet voor onroerende goederen volgens de wet op de elektronische handel.

Vorige jaar oordeelde het hof van beroep in Antwerpen dat een email tussen kopende en verkopende partij geen enkele juridische waarde heeft. Zelfs niet als er een akkoord is over de prijs. Dit strookt echter helemaal niet met de realiteit, waar het een gangbare praktijk is om te onderhandelen over een verkoop via e-mail.

Wetsontwerp

Vanaf morgen komt hierin verandering. Het wetsontwerp van minister Alexander De Croo zal wellicht morgen worden goedgekeurd door de ministerraad. Hier zullen overeenkomsten zoals in de vastgoed sector, via elektronische middel kunnen afgelosten worden. Een e-mail is dan een rechtsgeldig bewijs voor een dergelijke overeenkomst.

Lees meerDe voor- en nadelen van elke verkoopvorm van jouw vastgoed op een rijtje

Deze ochtend liet minister De Croo weten aan Radio 1 dat ‘de wetgeving zich moet aanpassen aan het digitale tijdperk. Het is belangrijk dat mensen die een akkoord bereiken over de prijs onmiddellijk zekerheid hebben, ook als dat per e-mail gebeurt. Met deze wetsaanpassing nemen we elke onduidelijkheid weg.’

Notarissen zijn voorstander

De notarissen zijn alvast voorstander van deze wetswijziging. Volgens Bart van Opstal van de Federatie van Notarissen is ‘dit een hele stap vooruit’. Vermits het vandaag heel moeilijk is om kopers en verkopers op eenzelfde tijdstip bij elkaar te krijgen, verhoogt dit alvast de efficiëntie van afhandeling. Weliswaar zijn er nog steeds een aantal zaken die in orde moeten zijn. Denk aan een bodemattest en de elektrische keuring bijvoorbeeld. Maar daarna is het voldoende om de verkoop via een e-mail te sluiten.

Lees meer5 misverstanden bij de notaris over het kopen van een woning

Bron: Radio 1, hln.be

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.