Toen deze jongeman pas 20 was, maakte hij een belangrijke keuze in het leven. Hij stopte zijn studies. Wat echter niet betekende dat hij stopte met studeren. Vrienden en familie verklaarden hem gek toen hij zei dat hij een ondernemer wilde worden. Vandaag is James Paine ettelijke miljoenen waard. Een wonderlijk relaas van iemand die bestempeld werd als een ‘schoolverlater’ maar nu trots door het leven gaat als miljonair en vastgoedbelegger.
“Ik besloot dat in een klaslokaal zitten en een hele dag luisteren niks voor mij was. Ik wilde mijn handen vuil maken en beginnen met ondernemen. Ik voelde dat het in mijn bloed zat”, aldus James Paine. De jonge man wist al dat hij ondernemer werd op 5-jarige leeftijd. En dat je daarvoor actie moet ondernemen werd hem al snel duidelijk. “Mijn eerste onderneminkje was het verhuren van mijn huisdieren aan de buren. Daarna kwam mijn volgende uitdaging: het verkopen van snoep aan de kinderen die op surfkamp kwamen”, vertelt Pain lachend. Zaken doen zat hem duidelijk in het bloed. Lego en Playmobil zegden hem amper wat. Zijn gedachten gingen altijd uit naar nieuwe ideeën waarmee hij geld kon verdienen.
Lees meer: 43 manieren om meer geld te verdienen
Op die erg jonge leeftijd was het van ondergeschikt belang of hij er geld mee verdienen. Hij zoog wat oplossingen uit zijn duim voor tekorten die zich stelden en vroeg daar wat centjes voor. Als tiener was Paine ervan overtuigd dat hij een diploma nodig had om te slagen in het leven. Dus werkte hij ontzettend hard tijdens zijn middelbare schooltijd. Met succes schreef hij zich later ook in aan de universiteit maar al snel had hij door dat dit niets voor hem was. Daarop besloot hij de wereld van het vastgoed maar eens te verkennen.
Van schoolverlater naar vastgoedbelegger naar miljonair
“Ik was zeer geïnteresseerd in ondernemen en hield ervan om zaken te doen”, zegt hij. “Ik besefte al snel dat ik hard ging moeten werken en dat ik mijn oplossend denken moest bijschaven”. Toen hij officieel als makelaar aan de slag mocht, ging hij letterlijk van deur tot deur. Hij klopte aan bij huizen tot zijn kneukels ervan gingen bloeden. En met succes want op amper 21-jarige leeftijd had hij al voor 15 miljoen dollar vastgoed verkocht. “Met alle ervaringen die ik op jonge leeftijd had, besefte ik dat ik veel meer over vastgoed wist dan anderen”, herinnert Paine zich. “Het was gewoon tijd om daar iets mee te doen” En dat deed hij ook.
Lees meer: Hoe je een jonge vastgoedinvesteerder wordt
In 2009, hij was nog altijd maar 23 jaar, richtte hij een adviesbureau op. Het doel van deze nieuwe onderneming was om zijn kennis over vastgoed te gebruiken om investeerders bij te staan. Eigenlijk startte hij hier zijn eerste hedgefonds. De eerste jaren bleken zwaar te zijn, maar de jonge ondernemer zette door. Vandaag investeert zijn bedrijf in residentiële woonprojecten en draait om en bij de 30 miljoen dollar omzet per kaar. “Meer dan 1000 huizen hebben we gekocht, gerenoveerd en opnieuw verkocht en dit in 26 staten. We bieden meer dan 100 personen werk.”, zegt hij niet zonder trots.
Stoppen met school en starten met ondernemen raadt Paine niet aan. Niet voor iedereen zal het lukken, aldus de ondernemer. Er kan heel wat goeds voortkomen uit universitaire studies maar voor hem loonde het om te stoppen. Hij beseft maar al te goed dat hij een uniek verhaal aan het schrijven is. Toch wil hij enkele tips meegeven voor zij die in zijn voetsporen willen treden.
1. Vergeet het rooskleurig beeld
Ondernemers worden vaak geportreteerd als rijke en zorgeloze mannen die op hun lauweren rusten. In het echt wonen ze, zeker in een beginfase, in een klein één slaapkamer appartementje en leven ze van junkfood. Het harde werken wordt niet zelden vergeten want dat zou het beeld van die ideale afgeborstelde ondernemer vergallen.
2. Geld staat niet altijd centraal
Als het doel veel geld verdienen is, dan is je kans op slagen al heel wat kleiner. Als je doel het invullen van een nood is, dan stijgen je kans al aanzienlijk. Ondernemen moet daarom in je bloed zitten. Die wil moet groter zijn dan de drang naar snelle cash.
3. Je moet een robbertje kunnen vechten
Niet alles zal van een leien dakje lopen. Soms kom je obstakels tegen en je moet bereid zijn om door te zetten. Enkel zo zal je jouw doel bereiken.
4. Vergeet ook jezelf niet
Echte ondernemers zetten alles in op hun zaak. Tientallen uren per week spenderen ze gepassioneerd aan de uitbouw van hun business. Daarbij schiet hun eigen gezondheid er bij in. Belangrijk is dus om ook te werken aan jouw fysieke en mentale gezondheid want enkel zo kan jouw business blijven renderen.
Lees meer: Spaar geld uit en investeer in … jezelf!
5. Blijf studeren
Hoewel hij ervoor koos om de school te verlaten, stopte Paine nooit met studeren. Zelf zegt hij jaarlijks tijd te maken voor om en bij de 50 boeken per jaar. Paine noemt het zelf ABL of Always Be Learning. Klinkt contradictorisch voor een dropout maar het leverde hem meer op dan enkele jaren schoolbank.