Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Vastgoed kopen en verkopen via e-mail vanaf nu mogelijk

Uit een wetsontwerp van de minister van Digitale Agenda, Alxander De Croo, zal het ook mogelijk worden om de aankoop van een huis via e-mail te regelen. Alhoewel  dat een overeenkomst via email wel degelijk rechtsgeldig is, gold dat als uitzondering niet voor onroerende goederen volgens de wet op de elektronische handel.

Vorige jaar oordeelde het hof van beroep in Antwerpen dat een email tussen kopende en verkopende partij geen enkele juridische waarde heeft. Zelfs niet als er een akkoord is over de prijs. Dit strookt echter helemaal niet met de realiteit, waar het een gangbare praktijk is om te onderhandelen over een verkoop via e-mail.

Vanaf morgen komt hierin verandering. Het wetsontwerp van minister Alexander De Croo zal wellicht morgen worden goedgekeurd door de ministerraad. Hier zullen overeenkomsten zoals in de vastgoed sector, via elektronische middel kunnen afgelosten worden. Een e-mail is dan een rechtsgeldig bewijs voor een dergelijke overeenkomst.

Lees meerDe voor- en nadelen van elke verkoopvorm van jouw vastgoed op een rijtje

Deze ochtend liet minister De Croo weten aan Radio 1 dat 'de wetgeving zich moet aanpassen aan het digitale tijdperk. Het is belangrijk dat mensen die een akkoord bereiken over de prijs onmiddellijk zekerheid hebben, ook als dat per e-mail gebeurt. Met deze wetsaanpassing nemen we elke onduidelijkheid weg.'

De notarissen zijn alvast voorstander van deze wetswijziging. Volgens Bart van Opstal van de Federatie van Notarissen is 'dit een hele stap vooruit'. Vermits het vandaag heel moeilijk is om kopers en verkopers op eenzelfde tijdstip bij elkaar te krijgen, verhoogt dit alvast de efficiëntie van afhandeling. Weliswaar zijn er nog steeds een aantal zaken die in orde moeten zijn. Denk aan een bodemattest en de elektrische keuring bijvoorbeeld. Maar daarna is het voldoende om de verkoop via een e-mail te sluiten.

Bron: Radio 1, hln.be

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden