Vastgoed aan de kust

De ‘Notarisbarometer’ van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat peilde naar de activiteiten van de bevolking inzake vastgoed. In 2014 waren er opvallend veel vastgoedtransacties aan de kust (+5,1% in vergelijking met 2013). De kust volgt daarmee de trend op Belgisch niveau, waar een stijging van +5% te noteren viel. Vastgoed aan de kust doet het dus goed.

De gemiddelde prijs van een woonhuis aan de kust daalde het afgelopen jaar met -6,7%. De gemiddelde prijs van een appartement in de kustgemeentes daalde met -1%. Op de dijk is de daling van de gemiddelde prijs van een appartement groter: -6,1%.

Een betere kijk op de vastgoedmarkt

In de cijfers die de notarissen via de Notarisbarometer verspreiden, gaat het o.a. om de verkoop van vastgoed. De gegevens worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst, 3 à 4 maanden voor de ondertekening van de akte. Hierdoor beschikken de notarissen over de meest recente gegevens inzake de Belgische vastgoedmarkt.

Aantal vastgoedtransacties aan de kust stijgt met +5,1%

In ons land steeg het aantal vastgoedtransacties met +5% in het afgelopen jaar. De kust volgt die trend, vermits we een stijging noteren van +5,1%. In tegenstelling tot België wordt de sterkste stijging aan de kust in het derde kwartaal opgetekend, met +4,6% in de zomerperiode. Deze toename zette zich door in het vierde kwartaal met een bijkomende stijging van +3,6%.

De kustgemeentes met de grootste vastgoedactiviteit zijn Koksijde en De Panne.

Prijs appartementen daalt, vooral op de dijk. Wat de appartementsprijs betreft, zien we een neerwaartse trend: gemiddelde prijs daalt met -1% in de kustgemeentes en -6,1% op de dijk.

De evolutie binnen de gemeentes is genuanceerder, aangezien de gemiddelde prijzen in Koksijde (+4%), Oostende (+4,1%), De Haan (+6,7%), Blankenberge (+8,3%), Heist (+5,5%) en Knokke (+3%) gestegen zijn.

De dalende trend is wel algemeen voor een appartement op de dijk, waarbij in Zeebrugge de grootste daling genoteerd wordt (-17,2%). Een appartement op de dijk is +21% duurder dan de gemiddelde appartementsprijs in alle kustgemeentes samen.

Lees meerInvesteren in kusttoerisme: 4 interessante troeven van Middelkerke

Prijs woonhuizen daalt ook

Wat de gemiddelde prijs van woonhuizen betreft, bedraagt de gemiddelde daling -6,7%. Enkel de gemeentes Middelkerke, Oostende en Heist kennen een gemiddelde prijstoename van respectievelijk +1,3%, +1,7% en +25,3%. De prijsstijging in Heist moet evenwel genuanceerd worden, omdat er relatief weinig vastgoedtransacties zijn en prijsschommelingen dus couranter zijn in vergelijking met gemeentes met veel transacties.

Kansen voor beleggers

Sedert enkele jaren wijzen vastgoedspecialisten op het verouderende karakter van een aantal gebouwen aan de kust. Dit zorgt ervoor dat de verkoopprijzen van appartementen in deze gebouwen letterlijk ‘gehypothekeerd’ worden door toekomstige renovatiekosten. Het is vooral in dit segment dat de prijsdalingen te noteren zijn. Nieuwbouwappartementen stijgen weldegelijk in waarde, ook die op de zeedijk.

Lees meerDe voor- en nadelen van elke verkoopvorm van jouw vastgoed op een rijtje

Nuance is dus aan de orde. De beweging is ook een opportuniteit om te investeren in renovatie van oudere appartementen. De potentiële financiële hefboom is hier een kans voor investeerders.

Buitenland

Analisten wijzen op de kansen die ontstaan op de buitenlandse markten en dan kijkt men vaak in de richting van de Spaanse Costa’s en Turkije. Hoewel prijsmatig die landen de prijsvergelijking voor nieuwbouw en herverkoop met onze kust kunnen weerstaan zijn er toch elementen die u in overweging moet nemen. De bereikbaarheid per vliegtuig mag dan wel qua tijdsbestek haalbaar zijn, reken even uit wat het u kost als u met het ganse gezin een paar keer weg en weer gaat vliegen en wat de kost van uw lokale verplaatsingen betekent.

Bovendien: wat zijn de toekomstige voorspelde rendementen waard als er zich in de buurt van uw investering een explosie aan vastgoedontwikkeling plaats heeft? Het prijsverloop in Marbella en de omliggende kustgemeenten, aan de Costa del Sol, leert ons dat de bouwwoede van het eerste decennium van de jaren 2000 geen goede zaak was. Schaarste, en niet de overvloed zijn de belangrijkste drijfveren voor prijsstijging.

Karl Odent

De aanpak van managementsituaties wordt telkens opnieuw geïnspireerd door een gedreven ondernemersgeest, met empathie en respect voor iedereen. Karl streeft op een energieke manier naar oplossingen, met zin voor structuur, doortastend, enthousiast en positief. Zijn stokpaardjes: online strategie & objectieven bepalen binnen Management Boards en communicatie naar alle betrokkene medewerkers, CRM, zoeken naar nieuwe projecten en de implementatie ervan.

Karl begeleidt ondernemers, managers en medewerkers om binnen hun organisatie op zoek te gaan naar 'sales opportuniteiten'. Met 15 jaar ervaring als extra troef. Zijn passie voor, en expertise in verkoop en salesmanagement in online projecten berusten op een buitengewone background en een uitzonderlijke ervaring. Een doorgedreven customercentrische-visie, evenals CRM -beschouwd als een tool en niet als een dogma, maar bovenal een oog voor gezond verstand en het talent om de juiste vragen te stellen.

Meer nog, om samen met uw team de beste antwoorden erop vinden. De klant staat telkens centraal. De methode steunt op een solution selling-methodiek.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.