2de woning kopen: zelf betalen of een lening aangaan?

Wie een tweede, derde of zelfs vierde huis wil kopen, heeft twee opties. Je kan de aankoop van het pand zelf betalen, maar je kan hier ook een lening voor afsluiten. Allebei prima mogelijkheden, maar wat is nu eigenlijk het interessantst als je naar de kosten kijkt?

Je hebt besloten een tweede, derde of misschien zelfs vierde pand aan te kopen. Niet voor jezelf, maar om er geld mee te verdienen met de verhuur ervan. Het gaat namelijk goed met de beleggingsmarkt en jij hebt besloten hier ook een graantje van mee te willen pikken. Nu heb je twee keuzes. Je kunt ervoor kiezen je eigen vermogen in te leggen om het pand aan te schaffen. Heb je geen geld gespaard, dan is dit zeker mogelijk.

Leg je jouw eigen vermogen liever niet in, dan kun je er ook voor kiezen een lening af te sluiten. Je bent je eigen vermogen niet kwijt, maar je kan het pand toch op je naam zetten en hier uiteindelijk geld mee verdienen.

Lees meer: 7 stappen voor wie een huis koopt om te verhuren

Het voordeel en nadeel van zelf betalen

Het voordeel van het kopen van een pand met jouw eigen vermogen, is dat je geen lening af hoeft te sluiten. Het nadeel van het zelf bekostigen van jouw vastgoed investering, is dat je (vrijwel al) je kapitaal kwijt bent.

Is je vermogen opgebouwd uit beleggingswinsten, dan zet je in feite al je rendementen van beleggingen uit het verleden om in één grote investering. Het leggen van jouw slechts één eitje in je mandje vinden veel beleggers geen prettig idee. Heb je zo veel vermogen dat je gemakkelijk een pand kunt kopen zonder alles kwijt te zijn, dan is de inleg al iets minder heftig.

Het voordeel en nadeel van geld lenen

Het voordeel van het lenen van geld, is dat je jouw vermogen lekker kunt houden. Heb je dit vermogen met bloed, zweet en tranen door de jaren heen opgebouwd, dan is dit een prettig idee. Voor veel beleggers voelt het beleggen in vastgoed op deze manier een stuk minder risicovol.

Het nadeel van het lenen van geld, is dat je rente moet betalen over jouw lening. Deze rente vermindert je uiteindelijke winst op de vastgoed investering, want deze kostenpost wordt van jouw uiteindelijke rendement af gehaald.

Lees meer: Voor wie wil investeren in vastgoed: het hefboomeffect

Zelf betalen of lenen: wat is fiscaal interessanter?

In België gelden er allerlei regels over de fiscale voordelen van het kopen van een woning. Het enige nadeel van deze regels, is dat veel van die regels enkel gelden voor het kopen van een eerste woning. Deze regels zijn maw. voor jou dus niet van toepassing.

Toch profiteer je wel van bepaalde fiscale voordelen als je een tweede, derde of vierde huis koopt. Betaal je geen lening meer af voor je eigen huis of een ander pand, dan heb je recht op een fiscaal voordeel in de drie gewesten. Wel dient het pand dat je koopt te het voldoen aan de Energie-efficiëntie richtlijn (EER). Heb je in Vlaanderen vanaf 1 januari 2016 een woonbonus lening afgesloten, dan krijg je het voordeel van het lange termijn sparen zelfs bovenop deze woonbonus.

Daar komt nog bij dat bepaalde interesten op je nieuwe vastgoedlening fiscaal aftrekbaar zijn. Dit is het geval als je voldoende andere onroerende inkomsten, zoals huur of kadastrale inkomsten, hebt. Worden die onroerende inkomsten tegen 50 procent belast, dan halveert de fiscale aftrekbaarheid jouw financieringslast. Daarom is het voor de meeste mensen goedkoper om geld te lenen voor hun investering.

Zelf betalen of geld lenen?

Niet iedereen kan gebruik maken van alle fiscale voordelen die bij het lenen van geld komen kijken. Of lenen voor de aankoop van een tweede woning goedkoper is dan zelf betalen, is dus helemaal afhankelijk van jouw situatie. Een expert fiscaliteit (bvb. je boekhouder) kan je, aan de hand van de regels voor de fiscale voordelen, gemakkelijk vertellen wat het interessantst is voor jou.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.