Tips om te investeren in vastgoed

Is het nu wel of geen goede periode om te investeren in vastgoed? In elk geval is het beter om iets te doen dan jouw centen bij de bank te parkeren en af te wachten hoe snel ze gaan verdwijnen. Wie de stap wel durft te zetten, wij geven 14 tips om te investeren in vastgoed: hier moet je op letten.

Investeren in vastgoed is best wel iets aparts. Een eigen markt met enkele bijzonderheden en heel wat zaken die het succes (of het falen) van jouw investering kunnen beïnvloeden. Daarom blijft het raadzaam om de adviezen van door de wol geverfde experts op te volgen. We verzamelden een tiental tips over investeren in vastgoed om jou op weg te helpen. En geloof ons, investeren in vastgoed vereist best wel wat tips!

1. Lange termijn

De eerste vastgoed tip is misschien de moeilijkste om vol te houden. Wie een investeringspand koopt, doet dit niet om het volgende week alweer van de hand te doen. Belangrijk is dan ook om het te bekijken en te evalueren als een langetermijninvestering. Vastgoed stijgt door de band genomen over een langere periode. Time de verkoop van jouw pand en kies het juiste moment.

2. Er is meer dan het rendement

Een belegger fixeert zich uiteraard op het rendement. Er meer uithalen dan wat je investeerde is primordiaal om te kunnen spreken van een goede investering. Toch zijn er nog tal van andere factoren die kunnen bijdragen tot een positieve conclusie.

Lees meer5 tips voor wie een appartement als investering wil kopen

3. Maak degelijke huurcontracten op

Een huurcontract vind je zomaar op het internet. Heel wat verhuurders downloaden dan ook zo’n standaardcontract maar die zijn niet altijd sluitend. Bovendien zijn ze niet afgestemd op de specifieke eisen van het pand. De beste raad die je kan krijgen is die van iemand die al jaren in het vak zit. Voor de juridische kant van de verhuur klop je dus best even aan bij een expert.

4. Vind het pand zelf leuk

Emoties mogen doorgaans bij beleggingen en investeringen geen rol spelen maar voor vastgoed kan wel een uitzondering gemaakt worden. Je goed voelen bij het investeringsvastgoed is niet onbelangrijk. Tenslotte moet je het pand “verkocht” krijgen op de huurmarkt en dat kan maar als je er zelf helemaal achter staat.

5. Lange leve de banken

Banken, verfoeid en beschimpt. Maar nu de rentevoeten zo dramatisch laag staan, kan de bank maar best jouw vriend worden. Hypothecaire leningen staan in de etalage. Als vastgoedinvesteerder betekent dit dat je minder interesten moet betalen. Op die manier vereenvoudigt het jouw rendement nog maar eens. De kans dat de verhuurder erin slaagt om jouw krediet af te lossen groeit.

6. Focus jou op de regio

Doorslaggevend voor het succes van jouw vastgoedinvestering is de regio. Als je van plan bent om jouw huis op Airbnb aan te bieden, dan lijkt een huis of appartement kopen in Herstappe of Oekene niet de beste oplossing. Anderzijds is een pand kopen in Charleroi terwijl je in De Panne woont, ook geen ideaal idee. Kies dus een buurt die aantrekkelijk is voor de type huurders die je wil terwijl je jouw gemak niet uit het oog verliest.

7. Duurzaam wordt steeds belangrijker

Het E-peil, wat bepaalt hoe energiezuinig het pand is, wint aan kracht. Deze objectieve meting van de zuinigheid en duurzaamheid charmeert meer en meer potentiële huurders. De verwachting is dat de normen de komende tijd nog zullen verstrengen.

8. Begin voorzichtig

Een groot pand waar je dan ook een grote huuropbrengst voor vangt, is niet wat we begrijpen onder voorzichtig beginnen. Begin beter bij een segment van de markt wat je goed begrijpt. Verhuur aan personen uit dezelfde leeftijdscategorie of bevolkingsklasse. Babyboomers verhuizen stilaan van hun te grote huis naar appartementen in de stad. Jongeren wonen langer thuis maar sparen dus ook meer en kiezen voor een kleinere woonst. Hou dus rekening met de demografie.

Lees meerHoe ook jij een succesvolle vastgoedontwikkelaar kan worden

9. Bied kwaliteit aan

Een pand gebouwd met kwaliteitsmaterialen zal het altijd beter doen dan een in elk geflanst gebouw. Vooral voor nieuwe panden zal dit een belangrijke parameter worden. Onder een vergrootglas keuren potentiële huurders jouw pand, daar mag je op rekenen.

10. Kies voor de slimme aanpak

Realiseer jouw dat een appartementsgebouw waar eigenaars wonen, beter zal onderhouden worden dan een pand waar enkel huurders wonen. Dit zijn van die kleine zaken die jouw comfort kunnen vergroten. Een goede vastgoedinvestering begint altijd met een helder en overzichtelijk plan: financieel en organisatorisch.

11. Stop niet al jouw geld in vastgoed

Op elk moment moet je waken over een gezonde spreiding van jouw kapitaal. Zo is het maar net zo voor vastgoed. Wie wil investeren in vastgoed en een goede opportuniteit ziet, mag nooit met beide benen springen. Hou altijd een stok achter de hand in de vorm van een spreiding in een ander, niet-gelieerd, product. Enkel op die manier bouw je wat meer zekerheid in.

12. Vastgoed is een vlag met vele landingen

Hét vastgoed bestaat simpelweg niet. Je hebt heel wat verschillende types vastgoed met elk hun bijzonderheden. Zo ga je anders kijken naar een belegging in landbouwgrond dan in bouwgrond. Of een appartement moet aan andere zaken voldoen dan een residentiële villa. Hou dit dus steeds in het achterhoofd wanneer je tips over investeren in vastgoed leest.

Lees meer5 vormen van investeren in vastgoed

13. Bescheidenheid siert

Wie 450.000 euro ter beschikking geeft, doet er goed aan om een deel van zijn kapitaal te investeren in vastgoed. Toch is ook hier een spreiding van tel. Koop liever vastgoed met een kleinere oppervlakte. Drie appartementen kopen, zullen doorgaans een betere investering blijken te zijn, dan één villa in een nieuwbouwwijk. De rendementen zijn groter en de spreiding dekt je wat in voor de risico’s.

14. Verhuren is een werkwoord

Geld storten op een spaarboekje is lekker makkelijk. Ook de aanschaf van obligatie vergt niet veel van jou als investeerders. Anders is het voor wie zich op de vastgoedmarkt waagt. Hier komt heel wat bij kijken. Het zoeken van huurders, het uitvoeren van herstellingswerken, administratieve taken, ga zo maar door. Verhuren is écht een activiteit.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.