Investeren in appartementen: enkele tips

Appartementen bouwen, het lijkt een echt tijdverdrijf in Vlaanderen. En niet zonder reden, want de verhuurmarkt smacht om nieuwe panden op goede locaties. Ook investeerders en beleggers zitten te wachten op nieuwe uitstekende kansen om hun spaarcenten te laten renderen. Zeker nu de spaarboekjes niks meer opbrengen. Koop je nu best eender welk een appartement? Nee, en daarom geven we jou 5 tips om te investeren in appartementen.

1. Maak een uitvoerige analyse van de verhuurmarkt in jouw streek

Wow! Dit klinkt alsof je een halve wetenschapper moet zijn voor je een appartement kan kopen en verhuren. Nee hoor, klinkt gewoon wat gewichtig. Eigenlijk moet je gewoon wat prospectie doen in de buurt die jouw interesse wegdraagt. Zoals je ook niet eender waar je woning hebt gekocht, koop je best ook niet gelijk waar een appartement als investering. Simpel als wat.

Je hebt een appartement op het oog in een bepaalde buurt van een bepaalde stad. Sluit het type appartement aan bij de ligging? Stel je hebt een appartement met een slaapkamer. Zet je dan in op een jong koppel? Of ga je voor een wat ouder publiek die zonet zijn of haar huis verkocht? Realiseer je ook wat de demografische realiteit is. Vlaanderen telt ontzettend veel singles en gezinnen tellen gemiddeld 1 à 2 kinderen. Misschien kan je dan best een appartement kopen met één of twee slaapkamers. Dit type appartement sluit immers het best aan bij de grootste doelgroep.

2. Let op je rendement wanneer je een appartement koopt als investering

Je rendement is waar je het uiteindelijk voor doet. Heel wat kosten en uitgaven kunnen knibbelen aan je rendement, soms sneller dan je zelf beseft. Daarom is het belangrijk om heel duidelijk alle factoren in ogenschouw te nemen. Nieuwbouwappartementen komen met een aansprakelijkheid voor architect en bouwheer van 10 jaar. Dit betekent dat zij verantwoordelijk blijven voor de fundamentele zaken, zie het als een soort van garantie. Als verhuurder kan je zo de eerste jaren zorgeloos én quasi kosteloos je pand op de markt gooien.

Wie na gemiddeld 10 à 15 jaar het appartement opnieuw verkoopt, haalt het beste rendement. Na die periode heb je alweer kosten: renovatiekosten, kleine oplapwerken, herstellingen, ga zo maar door. Deze tijdspanne is dus ideaal om je rendement op peil te houden. Zo hou je de uitgaven beperkt en optimaliseer je de inkomsten.

Lees meerDe 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering

3. Huuropbrengsten kunnen een welkome aanvulling zijn

Wie vastgoed aankoopt en het aanbiedt op de verhuurmarkt die passeert eigenlijk twee keer langs de kassa. Enerzijds is er de meerwaarde van het pand bij een verkoop. Anderzijds zijn er de huuropbrengsten die je maandelijks kan opstrijken. Van dit bedrag ben je zeker en dit werd vastgelegd in het huurcontract. Net voor het aflopen van een driejarig contract, kan je opnieuw gaan negotiëren met de huurder over een nieuwe huurprijs. Je kan de huurprijs echter ook elk jaar indexeren, zodat de huurprijs gelijk tred houdt met de kostprijs van het levensonderhoud. Wettelijk is er dus een koppeling voorzien tussen de gezondheidsindex en de huurprijzen. Dit biedt voor de verhuurders het voordeel dat ze geen financiële slagkracht verliezen.

4. Ook voor wie inzet op de meerwaarde kan een appartement een goede investering zijn

Niet iedereen heeft het zo begrepen op de huuropbrengsten. Daarom is een vastgoedbelegging ook zo flexibel: je hebt namelijk een potentieel tweede bron van inkomsten. De meerwaarde bij een verkoop van je pand is echter niet gegarandeerd. Als de vastgoedprijzen een terugval kennen dan kan je zelfs een verlies optekenen. De signalen zijn er momenteel niet naar, maar het houdt wel een risico in. Wil je toch inzetten op de meerwaarde die een pand kan verkrijgen na x-aantal jaar, hou dan ook hier rekening met de locatie.

Lees meerBeleggen in vastgoed: huuropbrengst of meerwaarde?

Je kan kiezen voor een appartement in een buurt die zijn meerwaarde reeds bewezen heeft. Een andere optie is om een pand te kopen in een buurt die op de drempel van een herwaardering staat. Door laag in te koop, maak je zo een kans om na de opwaardering, hoog te kunnen verkopen. Ideaal voor wie een hoge meerwaarde op zijn vastgoedbelegging wil realiseren.

5. Laat de bank voor jou werken in plaats van omgekeerd

Nu de rentevoeten zeer laag staan, kan het interessant zijn om de bank in je voordeel te gebruiken. Door het eigen vermogen zo laag mogelijk te houden en de rest quasi gratis te lenen bij de bank, laat je jouw vermogen optimaal renderen. De centen die je leent bij de bank brengen zo meer op dan wat ze kosten. Dit noemen we een hefboomeffect. Ondertussen blijft er meer eigen kapitaal over voor andere investeringen of beleggingen.

Lees meerVoor wie wil investeren in vastgoed: het hefboomeffect!

Samengevat

  • Koop niet eerder waar maar maak een studie op niveau van locatie
  • Maak een duidelijk overzicht van het rendement van jouw investering
  • De huuropbrengsten zijn een aantrekkelijk aspect
  • Maar ook van de meerwaarde kan je -weliswaar uitgesteld – flinke vruchten plukken
  • Schakel in deze tijden van lage rentevoeten zeker de bank in
De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.