Meeste vastgoedtransacties in 2016

2016 was voor investeerders en beleggers het jaar van de vastgoedinvestering. Uit de jongste Notarisbarometer blijkt dat nog nooit zoveel vastgoedtransacties werden gesloten als tijdens het afgelopen jaar.

In 2016 waren maar liefst 8 procent meer vastgoedtransacties als tijdens 2015. Een significante stijging, meer zelfs, een absoluut record sinds het ontstaan van de Notarisbarometer. Notarissen zien voor deze stevige toename drie redenen:

  • de lage rentevoeten
  • de populariteit van vastgoed als investering
  • de vergrijzing van de bevolking

1. De lage rentevoeten

Hoewel de rentevoeten weer aan het stijgen gaan, blijven ze erg attractief voor huizenjagers allerhande. De laagterecords liggen voorlopig achter ons, wat niet betekent dat geld lenen plots duur is geworden. Heel wat vastgoedinvesteerders doen nog steeds beroep op de bank om hun belegging op een voordelige manier te financieren.

2. De populariteit van vastgoed als investering

Notarissen merken op dat vastgoed een zeer populaire investering blijft voor veel Belgen. Vooral de nieuwe vormen van vastgoedinvesteringen springen daarbij in het oog. De vastgoedtransacties voor garageboxen, hotelkamers en studentenkoten kent een stijging. Nu oerproducten zoals het spaarboekje niet meer doen wat spaarders ervan verlangen, zoeken ze massaal uitwijkmogelijkheden.

Lees meer: Belgen investeren massaal in vastgoed

3. De vergrijzing van de bevolking

Twee belangrijke factoren voor een succesvolle vastgoedinvestering zijn locatie en demografie. De locatie van het vastgoed bepaalt mee het rendement en gaat dus hand in hand met het succes. Maar ook inspelen op de demografie, wat is onze bevolkingssamenstelling, is een belangrijke factor. In 2016 verkochten heel wat oudere mensen hun woningen en ruilden ze deze voor een appartement of serviceflat.

Op grond van die demografische verschuivingen, stelde de Notarisbarometer ook vast dat er een duidelijk prijsstijging was voor de eenkamerappartement. Een toenemend aantal singles in België doet de vraag stijgen. Een eenkamerappartement nam gemiddeld met 3,2 procent in prijs toe. Ook de schaarste aan bouwgronden vertaalt zich duidelijk in deze cijfers: Vlaamse bouwgrond steeg op 1 jaar tijd met 3,8 procent. Ih Wallonië was dit zelfs 5 procent.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.