Prijscorrectie op de Belgische vastgoedmarkt?

De vastgoedmarkt verkeert in een hoerastemming. Bovendien biedt het voor beleggers een veilige uitwijkoptie nadat de rente op spaarboekjes naar nul werd herleid. Hier en daar fluisteren stemmen dat er in 2017 wel eens een correctie zou kunnen komen. Hoeveel schrik moeten vastgoedbeleggers krijgen?

 

2016 was opnieuw een sterk vastgoedjaar. Enorm veel transacties, mede te danken aan de zeer lage rentes. Vervolgens trad een normalisatie op maar in december noteerde ERA opnieuw een piek. Ditmaal met dank aan de appartementenmarkt. Experts kijken in de richting van vastgoedbeleggers.

Woningen gaan verrassend vlot van de hand. 70 procent van de huizen is binnen de 3 maanden verkocht. En ongeveer één op de drie huizen verandert al binnen de 30 dagen van eigenaar. Een korting van 2 procent is vaak genoeg om kopers over de streep te trekken. In Brussel zijn de cijfers ronduit schitterend voor wie geld investeerde in appartementen met een goede ligging. KULeuven becijferde samen met ERA dat de prijs sinds 2011 met 14,07 procent steeg.

Elementen die de prijs positief beïnvloeden:

  • Dichtbij een park
  • Nabijheid van een metrostation
  • Vlotte bereikbaarheid
  • Exclusieve ligging

Indien er in de buurt een industrieel gebied ligt, is dan weer minder goed voor de prijsevolutie van een appartement in Brussel.

De vooruitzichten voor 2017

Eigenlijk weet niemand het. In De Tijd staat te lezen dat het koffiedik kijken is. Heel wat parameters kunnen de prijs de komende tijd gaan beïnvloeden. De CEO van ERA Belgium somt met de verkiezing van Trump, impact van de Brexit en de veranderende Belgische fiscaliteit maar enkele redenen op.

Anderzijds verwacht de vastgoedmakelaar een nivellerend effect door de instroom van nieuwe Belgen maar ook door demografische effecten zoals kleinere gezinnen. Een echte prijscorrectie wordt dus niet verwacht.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.