Past verhuizen binnen jouw financieel plan?

De meeste mensen gaan wonen in een omgeving die ze kennen. Na je studies blijf je hangen in de buurt van je studentenstad. Je kiest ervoor om in je geboortedorp, of toch in de omgeving van je familie en vrienden te gaan wonen. Maar is dit altijd even verstandig als je streeft naar meer financiële middelen? Moet je beter nadenken bij de keuze van je woonplaats en past verhuizen in je financieel plan?

Je huis is een kostenpost

Denk in eerste instantie goed na over je woningkeuze. In het geval je al een woning bezit, wees dan kritisch over je huidige situatie. Besef dat een woning een grote kostenpost is. Herstellingswerken, decoratie en inrichting, onroerende voorheffing, brandverzekeringen, kadastraal inkomen… 

Het zijn allemaal kosten die inherent zijn aan het bezitten van een woning. En vaak zijn de kosten ook hoger bij grotere woningen of woningen in een duurdere buurt. Denk dus zeer goed na alvorens je een huis aankoopt. Wil je graag een bepaalde luxe in je wooncomfort of regio? Of hou je liever wat extra spaargeld over dat je kan investeren en dat op zijn beurt een inkomen genereert?

Lees meer: Is een eigen huis wel een goede investering?

Koop investeringen

Wie streeft naar financiële vrijheid of zelfs gewoon wat meer spaargeld wenst, die koopt beter een niet al te groot of te duur huis. Elke euro die je spendeert in deze woning kan je niet gebruiken om te investeren. Centen die je aan je woning spendeert, liggen voor afzienbare tijd te slapen. 

Nog al te vaak wordt gedacht dat huizen voor een veelvoud van hun aankoopprijs zullen verkocht worden. Maar het aanbod op de Belgische markt wordt steeds groter. Er is een grote vergrijzing, waardoor er binnenkort veel leegstand van te grote en verouderde woningen zal zijn. Daarnaast schieten appartementen als paddenstoelen uit de grond. Koop daarom je woning heel verstandig. 

Je gezinswoning kan absoluut als investering beschouwd worden. Het is dan weliswaar heel belangrijk dat je je tijdens je zoektocht niet laat verleiden door het huis van jouw dromen. Je bent namelijk bereid meer te betalen voor iets wat je graag ziet. Op dat moment neemt de emotie het over van de ratio.

Verhuizen is een oplossing voor jouw financieel plan

Een woning hoef je niet te kopen voor het leven. Het is nooit te laat om je huis te verkopen en kleiner of goedkoper te gaan wonen. Bezit je nu bijvoorbeeld een woning van ongeveer 400.000 euro, maar zou je gerust met minder kunnen? Besef dan heel goed, als je bijvoorbeeld een woning van 280.000 euro koopt, dat je zomaar even 120.000 euro vrijmaakt. 

Beleg dit bedrag over een looptijd van tien jaar. Als je gemiddeld vier procent rendement kan halen, dan wordt dit bedrag ruim 175.000 euro waard. Bij deze berekening wordt rekening gehouden met de gecumuleerde, samengestelde intrest

Uitgavepatroon

Naast verhuizen naar een goedkopere, kleinere woning, is het binnen je financieel plan ook interessant om te kijken naar de algemene levenskost. Woon je in een grootstad? Dan heb je vaak een duurdere woning, maar hoef je soms geen auto te bezitten. Op het platteland woon je soms goedkoper en kan je zelf groenten kweken in je tuin.

Wie echt jaagt naar financiële onafhankelijkheid, kan deze praktijk volledig doortrekken. Indien het past binnen jouw financieel plan, hoeft verhuizen niet binnen je eigen landsgrenzen te zijn. Wie de vrijheid heeft en avontuurlijk is aangelegd kan zelfs naar het buitenland verhuizen. Kroatië, Spanje of misschien zelfs Thailand zijn landen waar het een stuk goedkoper wonen en leven is. Gelijk welke keuze je maakt: wie belang hecht aan financiële vrijheid, moet zijn eigen woonkeuzes eens goed onder de loep nemen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.