De notaris en de verkoop van een woning

Notarissen en makelaars kunnen een indrukwekkend taaltje bovenhalen. Jij als koper van een woning bent vast niet onderlegd in de materie en je raakt al vlug geïntimideerd. Je rolt van een compromis in de akte en voor je het weet stelde je enkele vragen niet. Om wat opheldering te bieden, geven we hier de 5 grootste misverstanden bij het kopen van een woning.

Hadden we het zus of zo moeten doen? Heb jij nu alles begrepen van wat hij zei? Vaak zijn dit vragen die gesteld worden eens het te laat is. En dan maar jopen dat de gevolgen niet te groot zijn. Die onzekerheden treffen niet enkel jonge mensen die een huis aankopen maar ook het ‘ervaren’ publiek.

1. Een compromis is maar een voorlopige overeenkomst

Fout! De nadruk ligt hier op overeenkomst en niet op voorlopig. Je hebt wel degelijk een contract gesloten met de andere partij. De verkoper van het onroerend goed engageert zich vanaf nu om definitieve verkoop in gang te zetten. Dat daar nog heel wat bijzonderheden kunnen aan toe gevoegd worden, spreekt voor zich.

Een compromis is dus wel degelijk een verkoopovereenkomst tussen koper en verkoper. En het akkoord hoeft niet altijd via een formele weg te verlopen. Ook een toezegging via SMS of e-mail is rechtsgeldig en kan gelden als een ondertekening van een contract.

Lees meer: Welke kosten komen er kijken bij de aankoop van een huis? 

2. Vooral de notaris vaart goed bij de aankoop van een huis

Fout! Een groot deel van het geld wat je betaalt bij de notaris is in feite voor de staat. In Vlaanderen bedragen de registratierechten 10 procent (en bij een klein beschrijf gaat het om 5 procent). Het is echter wel de notaris die het bedrag int om vervolgens door te storten aan de staat.

3. Een voorschot betalen is vooral goed voor de verkoper

Fout! Een voorschot wordt niet onmiddellijk aan de verkoper toegekend. Als verkoper kan je niet veronderstellen dat je dan tenminste dat al hebt. Zo werkt het niet. Als de verkoop uiteindelijk niet doorgaat, ondanks de wil van de koper, dan krijg je als verkoper het voorschot niet. Het voorschot is dus een stok achter de deur voor zowel verkoper als koper.

4. Hypotheekkosten hangen samen met de hypothecaire lening

Fout! Een hypothecaire lening en hypotheekkosten staan los van elkaar. Het verkrijgen van onroerend goed, of het nu via de aankoop, erfenis of schenking verloopt, moet wereldkundig gemaakt worden. Iedereen, onder andere schuldeisers, moet kunnen weten aan wie een pand toebehoort. Dit gebeurt door een inschrijving in een hypotheekkantoor. En daar zijn hypotheekkosten aan verbonden. De hypotheekkosten hebben dus hoegenaamd geen enkele verband met een woonlening.

5. De notaris werkt niet echt vlot door aan mijn dossier

Fout! Althans, je kan de indruk krijgen dat een dossier blijft liggen bij de notaris maar daar treft het kantoor niet altijd schuld in. De aan- en verkoop van een woning is complexe materie en is meer dan een bundeltje standaardpapieren. Er gaat heel wat opzoekingswerk aan vooraf waarbij input wordt gevraagd bij tal van instanties. Indien alle informatie zeer snel het notariskantoor bereikt, dan kan jouw dossier wel eens erg vlug afgehandeld geraken. Dus schiet niet met scherp op jouw notaris, misschien kan hij er wel helemaal niks aan doen. Wat niet wegneemt dat je eens kan bellen naar het kantoor om te vragen of het dossier vordert. Veel zal je er niet aan kunnen doen, maar het geeft je vast wat gemoedsrust in een stresserende periode.

(bron: notaris.be

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.