Vastgoed kopen: de mogelijkheden

Beleggen in vastgoed is een vlag die vele ladingen dekt. Rechtstreeks of onrechtstreeks, belastingsverminderingen, aanpassingen aan de woonbonus, dan kan je voor sommige beleggingen nog rekenen op dividenden. Enfin, voor heel wat beleggers is er nood aan een duidelijk overzicht.

De baksteen in de maag bij vele Vlamingen én de lage rente op dit moment stuwen nog meer beleggers richting vastgoedmarkt. Vaak ontbreekt de nodige kennis om de opportuniteit te vinden die bij jouw profiel past. De mogelijkheden zijn dan ook legio. Eerste keuze: kies je voor een rechtstreekse vastgoedbelegging – bijvoorbeeld het kopen van een huis of een appartement – of ga je voor de onrechtstreekse optie namelijk beleggen in financiële producten die op hun beurt zelf ook investeren in vastgoed.

Rechtstreekse vastgoedbeleggingen

Meest voor de hand liggende belegging is het kopen van een huis of een appartement. Gezien het jouw eerste en enige huis niet is, kan je er mee op de verhuurmarkt. Meer en meer huurders zijn op zoek naar een goede en relatief goedkope woning, dus het risico is beperkt. De woning heeft een investeringswaarde én een maandelijkse opbrengst. Anderzijds vraagt de aankoop van een tweede woning uiteraard een ruimer budget dan vele beleggingsalternatieven.

Vakantiehuizen – of parken zijn eveneens een aanlokkelijk alternatief. Opnieuw een solide markt waarbij verhuur weinig risico vormt. Bovendien kan je gebruik maken van jouw eigendom in vakantieperiodes. Plezier, opbrengst en een langetermijninvestering: dat zijn drie pluspunten, weinig beleggingen hebben zoveel te bieden.

Maar ook als de kinderen iets groter zijn, zijn er interessante mogelijkheden. Zoals de aankoop van een studentenkot, zoon of dochter zoekt iets in Leuven of Gent? Waarom geen aankoop overwegen. Het vraagt wat meer kapitaal maar is tegelijkertijd een stevige investering. Nadat je eigen kind er gebruik van maakte, kan je kiezen om het opnieuw te verhuren aan de eeuwige instroom van nieuwe studenten. Uiteraard kan je het ook weer van de hand doen.

Investeren in serviceflats is stilaan een klassieker aan het worden. Door de vergrijzing van de bevolking is de vraag naar serviceflats exponentieel aan het stijgen. Een serviceflat met een goede ligging en opgetrokken uit kwalitatieve materialen zal dan ook weinig problemen kennen op de verhuurmarkt. Bovendien is niemand van ons gezegend met het eeuwige jonge leven. Een serviceflat achter de hand hebben is gewoon vooruit kijken.

Elk van deze opties brengt natuurlijk wat nadelen met zich mee. Zo koop je geen vastgoed op een drafje. Vaak moet je er een stevig bedrag voor veil hebben en brengt het pand jaarlijks wat extra kosten met zich mee. Snel zo’n pand verkopen omdat je met onverwachtse kosten zit, zal ook geen ideaal rendement opleveren. Daarom ga je, zoals bij elke belegging, best goed doordacht te werk. Prospectie naar het type vastgoed, de locatie en de markt zijn onontbeerlijk.

Onrechtstreekse vastgoedbeleggingen

Bij de onrechtstreekse vastgoedbeleggingen zijn er drie peilers die boeiend kunnen zijn: de vastgoedcertificaten, de vastgoedbevaks of de aandelen in vastgoedvennootschappen. Uiteraard zijn ook onrechtstreekse vastgoedbeleggingen niet zonder risico. De winsten kunnen groot zijn maar je moet bereid zijn om ook verliezen te dragen. Bovendien heb je er zelf gene praktisch nut van zoals je bij een vakantiehuisje wel hebt.

Een vastgoedcertificaat is een financieel product waarbij je recht hebt op een deel van de huurinkomsten en bij verkoop op een deel van die opbrengst. Dit kunnen shoppingcentra zijn maar ook kantoorgebouw of ander industrieel vastgoed. Je koopt een certificaat voor een specifiek gebouw en daarin schuilt een deel van de zwakte. Spreiding is geen eigenschap van zo’n certificaat. Presteert “jouw” pand niet zoals verwacht (leegstand, slecht beheer,…) dan is er geen tweede pand binnen het certificaat die het verlies wat kan verzachten. Doordat er niet veel gehandeld wordt in certificaten moet je ook rekening houden met een lange duurtijd van transacties.

Vastgoedbevaks komen eigenlijk tegemoet aan de vraag naar spreiding. Bevaks als Confinimmo, Befimmo en andere beleggen in een portefeuille van panden. Deze beleggingsvennootschappen mogen enkel beleggen in vastgoed, bovendien zijn ze onderworpen aan strenge regels. Zo moeten ze bijvoorbeeld 80% van hun winst uitkeren of anders worden ze niet vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Bevaks keren niet zelden een dividend uit van ongeveer 5 tot 7 procent.

Als laatste zijn er nog de vastgoedvennootschappen (GVV), vanuit beleggersstandpunt zijn de verschillen met een bevak niet zo groot. Een bevak moet voldoen aan iets strengere regels en is in de eerste plaats een beleggingstool, terwijl een GVV nog meer een commerciële rol te vervullen heeft.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.