Rijk worden met vastgoed, kan het nog?

Vastgoedbeleggingen maken nog steeds deel uit van heel wat investeringsportefeuilles en dat is geen toeval. Vastgoed doet het doorgaans heel goed, misschien met uitzonderingen van enkele nichemarkten. Het aantal jaarlijkse transacties tonen de aanhoudende populariteit van vastgoed duidelijk aan. Onder meer de Notarisbarometer en het Nationaal Instituut voor Statistiek verschaffen daar duidelijke cijfers over. Is een vastgoedbelegging dan een garantie op financieel succes?

Uit de hoeveelheid vastgoedtransacties is het moeilijk besluiten dat ze ook succesvol zijn. Rendementen hangen van zoveel factoren af. De prijsontwikkelingen in verschillende regio’s en voor verscheidene marktsegmenten zoals bouwgronden en appartementen doen wel het beste vermoeden. Op lange termijn is Belgisch vastgoed, dankzij de rustige markten, nog altijd een soliede belegging. Wel geldt ook hier het adagium, zoals dit voor elke belegging van tel is: zet niet al jouw geld in op 1 paard.

Of het vet van de soep is, is een voorspelling waar we ons niet willen aan wagen. En hoewel prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, zien we wel grote tevredenheid over zij die bleven geloven in vastgoed. Meerwaarden van 10% per jaar zijn lange tijd geen uitzondering geweest. Een vaste koers blijven varen, rendeert ook in andere beleggingsdisciplines.

Vastgoed brengt kosten met zich mee

Jammer genoeg gaan met een vastgoedinvestering ook kosten gepaard. Er is niet alleen de aankoopkost maar ook nog eens de registratierechten, de aktekosten, de notariskosten en ga zo maar door. Je mag toch rekenen op zo’n 12 à 15 procent bovenop de aankoopprijs van jouw pand. Voor wie zijn rendement wil berekenen: verslik je ook niet in de inkomsten. Huurinkomsten zijn niet per definitie netto te noemen. Uiteraard komt de overheid even aankloppen via de inkomensbelasting. Maar er is ook de onroerende voorheffing en nog heel wat eigenaarskosten als de brandverzekering, onderhoudskosten etc.

Je maakt geen omelet zonder eieren te breken. Zo kan je ook geen ruim rendement verwachten zonder initiële investering (en dus wat risico te lopen). Een patrimonium uitbouwen is de natte droom van de pur sang vastgoedinvesteerder. Velen hebben aangetoond dat dit mogelijk is met een beperkt startkapitaal. Schakel daarom op een verstandig manier jouw financiële instelling in. De kunst bestaat er uit om jouw hypothecair krediet te laten afbetalen door de huurders. Na verloop van tijd vergroot jouw nettorendement en kan je uitkijken naar een nieuw pand.

Een vastgoedrendement wordt vaak beter voorgesteld dan wat het is. 7 à 8 procent wordt vaak beloofd. Kijk goed na of men het heeft over netto- of brutorendementen. Onderzoek ook of alle kosten ingecalculeerd zijn. Niet zelden “vergeet” men enkele kosten in hun berekening waardoor het financieel plaatje rooskleuriger lijkt. De afgelopen 50 jaar steeg het vastgoed gemiddeld met 7 procent per jaar. Hoewel dit geen enkele garantie in de toekomst biedt, zijn dit cijfers die de soliede huizenmarkt in België onderstreept. Geregeld duiken berichten op van overgewaardeerd vastgoed in België maar we moeten vaststellen dat in de realiteit daar nog niks van te merken is.

Uitkijken is het vooral naar het type vastgoed. Bestudeer daarom zeker de demografische evoluties in België, doe ook een mini-onderzoek naar de buurt waar je een geschikt pand vond. Dit zijn belangrijke parameters die het welslagen van jouw investering kunnen bepalen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.