Vastgoedinvestering versus pensioen

Een huis, een lap bouwgrond, een loods met een goede ligging, eigendommen worden vaak achter de hand gehouden voor de magere jaren. Na al de heisa rond de pensioen zouden de magere jaren per definitie wel eens de jaren na onze actieve loopbaan kunnen zijn. Is het daarom niet zeer verstandig om geld te investeren in vastgoed net met de bedoeling om jouw toekomstige – karige? – pensioen wat op te krikken?

Wie nu voor zijn of haar pensioen staat, kocht een woning pakweg de jaren tachtig. Ondanks de gigantisch hoge rentevoeten uit die tijd, doen het leeuwendeel van hen een uitstekende zaak. Tel maar eens de gespaarde huurgelden uit. Laat een makelaar een schatting opmaken van jouw woonst anno 2017. En vergelijk die vervolgens met de aankoopprijs. De kans dat je in je complete leven een betere belegging gehad hebt dan de aankoop van jouw huis, is minimaal.

Zorgen om ons pensioen

Voor jongeren is het pensioen een ver-van-mijn-bed-show. De bewustwording is doorheen de jaren aanzienlijk gegroeid door het fiscale voordeel op pensioensparen. Desalniettemin realiseren de tieners en twintigers, niet altijd het belang van kapitaalopbouw voor na hun carrière. Een wettelijk pensioen, daar zijn de gedachten niet al te rooskleurig over (wat een eufemisme!). Het aanvullend pensioen is bovendien niet voor iedereen weggelegd. Een werkgever is immers niet verplicht om in een aanvullend pensioen voor de werknemers te voorzien.

Lees meer: Pensioensparen: jong starten is oud genieten

Doordat de eerste en tweede pijlers misschien eenvoudigweg geen solide pijlers meer zijn binnen enkele decennia, ligt voor veel jongeren het zwaartepunt bij de derde en vierde pijler, respectievelijk het pensioensparen en de eigen beleggingen. Pensioensparen lijkt haalbaar voor velen. Wie gespreid spaart, stort ongeveer 80 euro per maand. Geen onoverbrugbaar bedrag voor werkende jongeren. Een eigen woning aankopen is dan alweer een lastigere horde om te nemen.

Aanvullend pensioen dankzij huuropbrengsten

In deze tijden van historisch lage interestvoeten – er worden leningen met vaste rentevoet verstrekt van 1,60% – liggen kansen voor jonge vastgoedinvesteerders. Indien een jong koppel, eventueel mits enige hulp van de ouders, kan investeren in een woning, dan kijken ze aan tegen een leuke meerwaarde tegen de tijd dat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Wie nu al bijna zover is, kan bij verhuur van het pand rekenen op een extra inkomen uit huuropbrengsten van algauw 600 tot 800 euro gemiddeld. Daarnaast is er nog de meerwaarde bij verkoop.

Lees meerHet aanvullend pensioen is meer dan een extraatje

Wist je dat je zelfs jouw groepsverzekering (pijler nummer twee) kan aanwenden voor de bouw, de aankoop of de renovatie van een woning? Het overlijdenskapitaal van jouw groepsverzekering wordt zo een schuldsaldoverzekering. Dit kan het wat eenvoudiger maken om de aankoop of verbouwing van een pand soepeler te financieren.

Een vastgoedbelegging kan absoluut bijdragen tot jouw pensioen. En meer zelfs, jouw pensioen kan misschien zelfs bijdragen tot jouw vastgoedbelegging.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.