Eigen huis goede investering of niet?

Al een hele tijd wordt het investeren in een eigen woning als een goede manier gezien om eigen kapitaal te laten groeien. Maar is dit nog wel het geval? Wat is de laatste stand van zaken met betrekking tot dit onderwerp en is het nog wel verstandig om eigenaar te worden van onroerend goed?

De huizenprijzen, stijgen ze nog wel voldoende?

Sinds 1947 zijn de huizenprijzen gemiddeld per jaar met iets minder dan vijf procent gestegen, bleek uit recent onderzoek. In de toekomst zou dit slechts nog om zo’n twee procent per jaar gaan. Door de crisis hebben namelijk niet alleen de kopers van huizen, maar ook de hypotheekverstrekkers meer oog voor de risico’s van het afsluiten van een lening. Zo is er de kans dat iemand zijn lening niet meer kan betalen, als deze leeft boven zijn stand door bijvoorbeeld een duur huis te kopen. Doordat er minder of lagere hypotheken worden verstrekt, kunnen minder mensen investeren in een eigen woning, waardoor op hun beurt de huizenprijzen weer minder snel zullen stijgen. Een voordeel hierbij is wel dat de hypotheekrente op het moment daardoor ook uitzonderlijk laag staat.

Lees meerHoe je kan sparen voor de aankoop van een huis

De stijging van huizenprijzen staat niet vast

Of deze twee procent stijging van de huizenprijzen ook werkelijkheid wordt, is echter koffiedik kijken. Dat hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de eventuele stijging van de huurprijzen, waardoor het toch financieel aantrekkelijker wordt om te investeren in een eigen woning. Maar ook de gezinsinkomens: gaat men meer verdienen, dan is het misschien toch mogelijk om die hypotheek af te sluiten. En een laatste belangrijke factor is hoeveel nieuwbouwwoningen er worden gebouwd: door veel nieuwbouw zouden de huizenprijzen weer kunnen dalen.

Verstedelijking

In landelijke gebieden stijgen de huizenprijzen aanzienlijk minder dan in de steden. Doordat veel mensen tegenwoordig dicht bij hun werk in de stad willen wonen, is de vraag daar veel hoger dan buiten de steden. Bij het investeren in een eigen woning is het dus raadzaam om daar aandacht aan te besteden.

Lees meerHeel wat twintigers zullen geen huiseigenaar worden

Hoe zit het met de belasting

Als u gaat investeren in een eigen woning, mag u de hypotheekrente en bepaalde eenmalige kosten aftrekken. Maar tegelijkertijd moet u het eigenwoningforfait optellen bij het inkomen waarover belasting wordt betaald. En heeft u huurinkomsten, dan betaalt u ook hierover belastingen. Zoek dus voor u gaat investeren in een woning uit, wat u als eigenaar van die woning precies aan belastingen gaat betalen. 

En dan is er nog het onderhoud…

Er zijn een hoop zaken binnen- en buitenshuis die in de jaren dat u eigenaar van uw huis bent onderhoud nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhoud van de tuin, of onderhoud en vervanging van vloeren, kozijnen, ramen en deuren. Maar ook vervanging of verbouwing van de badkamer en keuken is vaak na bepaalde tijd nodig.

Lees meer“Een huis kopen is voor losers”

Het voordeel van de crisis

Een lichtpuntje in dit verhaal: doordat de crisis net achter de rug is, is de kans op een grote daling van de huizenprijzen klein. De stijging is dan wel gering, verlies lopen doet u waarschijnlijk niet bij het investeren in een eigen woning. Mits u natuurlijk niet teveel groot onderhoud hoeft te verrichten én een goede hypotheek afsluit. Maar investeren in een eigen woning, met de hoop op groei van uw kapitaal, is lang niet meer zo aantrekkelijk als het vroeger was.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.