Is beleggen in vastgoed nog altijd een goed idee?

Waar kan je jouw geld nu nog laten renderen? Een spaarboekje is al zeker geen optie meer. Maar ook een langetermijnrekening en een obligatie bieden niet meer wat spaarders ervan verwachten. Beleggen en investeren zijn de buzzwords die het moeten gaan waarmaken. Beleggen in vastgoed is zo’n blijver: maar is het nog altijd een goed idee om jouw spaargeld in vastgoed te stoppen?

De beslissing om een tweede huis of een appartement bij te kopen, die neem je niet zomaar. Het is ook aan te raden om niet over één nacht ijs te gaan bij dergelijke belangrijke beslissing. Net zoals iemand die aandelen koopt, zou ook een vastgoedbelegger zijn risicoprofiel moeten kennen. Voel je je er wel goed bij om jouw spaargeld te beleggen in vastgoed? Ken je voldoende alle voor-en nadelen van je beslissing? Indien je op alle vragen volmondig JA antwoordt, dan kan je maar beter zo snel mogelijk starten met je investering.

Een vastgoedbelegging en die vervolgens aanbieden op de huurmarkt, is per definitie op twee paarden wedden. Niet alleen krijg je maandelijks de huurgelden binnen, bovendien word je pand elk jaar wat meer waard. De huuropbrengsten in combinatie met de meerwaarde van het vastgoed zijn voor heel wat investeerders en beleggers de absolute speerpunten van hun vastgoedportefeuille. Enige nadeel: je moet het geld wel voor een lange tijd kunnen missen.

Kan je nog rekenen op een stevig rendement?

Experts berekenden dat een rendement voor een appartement de afgelopen 50 jaar ongeveer 6,7 procent bedroeg. Een heel leuk percentage, maar zoals de wijsheid luidt: “Rendementen uit het verleden, zegt niks over wat de toekomst brengt”. Staar je dus zeker niet blind op wat ooit een zéér lucratieve markt was. Betekent dit een dikke streep doorheen jouw vastgoedbelegging? Nee, dat hoeft zeker niet, je moet alleen realistische rendementen voor ogen houden. En plus dringt Europa er al een tijdje op aan dat België de inkomsten uit huurgelden anders belast zullen worden. Rendementen van 2 à 3 procent zullen al wat beter aansluiten bij de realiteit. Wat nog altijd niet slecht is.

Uiteraard wil elke vastgoedbelegger een zo groot mogelijk rendement. Nogal wiedes voor wie zijn geld wil zien opbrengen. Toch moet je jou schuwen voor enkele risico’s. Wanneer de huizenprijzen niet langer stijgen én de huurprijzen stagneren, dan moet je jouw rendement al wat bijstellen. Anderzijds kan je er altijd op rekenen dat huurprijzen geïndexeerd kunnen worden. Dus je bent op z’n minst altijd een beetje gewapend tegen de stijging van de levenskosten.

Lees meer: Bereken zelf het rendement op jouw vastgoed

De belangrijkste factoren voor een goede vastgoedbelegging

Enkele factoren bepalen of je vastgoedbelegging al dan niet een succes worden. Zo is er dé factor bij uitstek: locatie. Ligt je pand niet in de goede buurt? Zijn er geen faciliteiten in de onmiddellijke omtrek? Of is de bereikbaarheid ronduit slecht? Vergeet het dan maar. De locatie is het aandachtspunt voor wie succes wil boeken met een investering in vastgoed. Een tweede belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: hoe zit het met de vraag en het aanbod op de verhuurmarkt?

Het antwoord op die vraag is belangrijk voor wie nog een geschikt type pand zoekt. In Vlaanderen zijn heel wat singles, die hebben geen nood aan drieslaapkamerappartementen. Als je de demografie van ons land bekijkt dan zal heel wat gezinnen zien met maar 1 kind. Dus opnieuw: één of hoogstens twee slaapkamers zijn voldoende. Meer zal de doelgroep waar je het makkelijkst kan op inzetten niet nodig hebben.

Lees meer: 4 factoren die de vastgoedmarkt beïnvloeden

Een derde factor zijn de belastingen. Momenteel is het nog zo dat je geen belastingen betaalt als je een eigendom verhuurt aan een particulier. Maar er zit een wijziging aan te komen in de nabije toekomst. Europa verlangt van ons land dat ze de huurgelden op een of andere manier gaan belasten. Dus er staan wijzigingen op til, wees je daarvan bewust.

(bron: Immotheker)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.