Maak gebruik van het hefboomeffect als je gaat investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed met enkele tienduizenden euro’s. Dan denk je waarschijnlijk aan wat bouwgrond, een kleine studio of een vervallen rijhuis op het platteland? Wat als we zeggen dat je dankzij de tussenkomst van jouw bank kan investeren in vastgoed met een hefboomeffect? De kans is groot dat jouw droom al iets dichterbij is. Lees maar eens mee!

Vastgoed en een beperkt kapitaal klinkt voor velen onder jullie waarschijnlijk als een tegenstelling. Hoe kan je nu met een klein bedrag een grote investering waarmaken? En toch kan het, dankzij de bijzonderheden van de tijd waarin we nu leven. Een uitzonderlijke lage lange termijnrenten kan ook jouw droom waarmaken. Het enige wat je moet hebben is wat startkapitaal en een goed gesprek met jouw bank of financiële instelling. En handig gebruik maken van het hefboomeffect!

Hoe werkt zo’n hefboomeffect voor een investering in vastgoed?

Een woonlening afsluiten kost jou bijna niets meer. De bank krijgt amper zelf wat als ze hun kapitaal parkeren dus waarom zouden ze die honderden miljoenen niet goedkoop proberen te slijten aan particulieren. En dat is net wat er nu aan het gebeuren is. De lage rentevoeten stellen mensen in staat om te gaan lenen zonder hoge interesten te moeten betalen. Heerlijk goedkoop gebruiken maken van de centen van de bank, dat is waar het hefboomeffect om draait.

Lees meerHoe geld verdienen met vastgoed?

Als je 100 euro gaat investeren en je krijgt er 200 euro voor terug, dan is dat een leuk rendement. Stel je nu eens voor dat je 100 euro investeert, maar dat doet door er zelf amper 20 van je eigen centen erin te stoppen en 80 euro leent van de bank. Opnieuw klok je af op 200 euro bij verkoop. Dat betekent dat jouw 20 euro ditmaal 100 euro opleverde. Vijf keer jouw investering, terwijl in ons eerste voorbeeld je de investering “maar” verdubbelde. Dit is al een schoolvoorbeeld van een hefboomeffect.

Hoe kan je het hefboomeffect verkrijgen?

Voor een investering in vastgoed geldt eigenlijk net hetzelfde principe. Door jouw eigen middelen tot een minimum te beperken en zeer goedkoop vreemde middelen (lees: een woonlening) aan te wenden, maximaliseer je jouw rendement.

Lees meer: Rendement op vastgoed berekenen

Laat ons even een concreet voorbeeld uitwerken. Stel je zeg een deftig huis met een aankoopwaarde van ongeveer 250.000 euro. Je hebt aardig wat belegd of gespaard en zou eventueel de volledige kostprijs kunnen betalen met eigen financiële middelen. Is dit wel verstandig en kan je het geld niet spreiden over meerdere investeringen? Het voor de hand liggende antwoord is ja! En wel hierom:

Algemeen wordt aangenomen dat vastgoed een jaarlijkse meerwaarde genereert van 5 procent. Als jij de volledige aankoopwaarde van het huis financiert met jouw geld, betekent dit dus een opbrengst op de eigen middelen van 12.500 euro of 5 procent. Stel nu even dat je 60 procent van het huis financiert met de hulp van de bank en er dus zelf maar 100.000 euro moet insteken. De lening kost je amper wat terwijl de jaarlijkse meerwaarde van het vastgoed nog altijd 12.500 euro bedraagt.

Dit betekent dus dat je op jaarbasis een rendement op de eigen middelen van 8 procent haalt in plaats van de 5 procent. Bovendien heb je nog 150.000 euro aan eigen middelen die je kan gebruiken voor een tweede vastgoedbelegging, aankoop van effecten of andere financiële producten die jouw portefeuille helpen spreiden.

Lees meer5 tips voor wie een appartement als investering wil kopen

Deze berekening houdt enkel rekening met resultaten uit het verleden. Daarom gaan we even uit van de jaarlijkse meerwaardestijging van 5 procent. Stel dat het rendement op jouw vastgoed lager uitvalt, bijvoorbeeld 4 procent, dan is er een jaarlijkse meerwaarde van 10.000 euro. Ideaal voor wie hoopt op 15 jaar te kunnen afbetalen. 150.000 euro terug betalen aan de bank, komt ook uit op ongeveer 10.000 euro per jaar. En valt de jaarlijkse meerwaarde op jouw vastgoed tot nog mee, dan kan het zelfs sneller.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.