Investeren in oude huizen

Terwijl kopers meestal aangetrokken worden door recent gebouwde woningen, is er ook een groep investeerders van oude huizen. Oude huizen trekken vooral de aandacht door charmante architecturale elementen en vormen zo een markt op zich. Met oude huizen bedoelen we huizen tussen 1920 en 1960. Maar is het wel interessant om in deze oude huizen te investeren?

Oude huizen, met een gebrek aan moderne voorzieningen, geen centrale verwarming maar gasunits, verouderde elektriciteit en misschien zelfs nog loden verf, lijken op het eerste zich weinig aantrekkelijk. Dus is het belangrijk, zelfs nog meer dan voor moderne woningen, om omzichtig te werk te gaan.

Waardering voor oude huizen

Wie een oude woning koopt en daarvoor een lening aangaat, maakt vooraf best een pessimistische berekening. Ondanks het besef dat een woning verbouwen gepaard gaat met kosten, duiken er altijd verrassingen op. Verrassingen die het budget negatief beïnvloeden. Onverwachtse kosten waarvoor later onvoldoende budget blijkt te zijn is nefast voor een correcte berekening van jouw rendement.

Ga daarom altijd te rade bij een architect of een aannemer. Zij kunnen een correcte inschatting maken van de verbouwingskosten. Meer dan 100 procent ontlenen bij de bank kan echter voor wat problemen zorgen. Een startkapitaal is in deze dus aangewezen. Vooral ook met het oog om een minimale rentevoet te bedingen. Nogmaals, enkel op die manier kan je jouw rendement maximaliseren.

Er is echter pas sprake van rendement bij de verkoop van het vastgoed. Daarom ga je best op zoek naar oude huizen in de buurt van scholen, parken, snelwegen en andere aspecten die een vastgoedlocatie interessant maken. De waardering voor oude huizen heeft dus niet alleen te maken met een charmant glasraam of antieke wenteltrap. Laat je dus niet verleiden door wat mooi elementen maar durf ook de basics evalueren.

Lees meer: Hoe het rendement op vastgoed berekenen?

Andere aandachtspunten voor wie wil investeren in oude huizen

Een oud huis betekent soms problemen waar een nieuw huis niet mee te kampen krijgt. Zo bestaat de kans dat er loden buizen of loden verf aanwezig is. Vooral huizen van voor 1940 kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid. Asbest is pas verboden sinds 1989, huizen gebouwd of verbouwd voor dit jaar kan dus nog asbestplaten of andere afgeleiden bevatten.

Houten balken en trappen kijk je best na op wormen. Kleine gaatjes in het houtwerk kunnen volledige gebinten uitvreten. Vooral oude huizen hebben daar last van. Met wat geluk kan je het hout nog behandelen.

Dubbel glas bestond uiteraard in de jaren 40 nog niet. Dus ga eens na waar je de ramen moet vervangen. Want ook dit kan een behoorlijke kost betekenen. Premies kunnen een duwtje in de rug zijn.

Sowieso moet je een grondige rondgang in het oude huis inplannen. Vochtproblemen en dergelijke structurele issues kan je maar opmerken als je bij daglicht het pand secuur inspecteert. Want elke kost is een aanslag op jouw rendement.

Besluit

Oude huizen zijn mooi en historische pareltjes van architectuur maar komen met een reeks bijzondere hordes voor moderne huizenkopers. Een uitgebreide pandinspectie en een rondgang door experts leveren een correct beeld van het vastgoed. Zo weet je welke kosten jou te wachten staan en hoeveel centen je nodig hebt van de bank. Een juiste inschatting van jouw rendement kan maar gebeuren als je een volledig overzicht hebt van de kosten en interessante elementen (zoals de ligging) hebt bij de verkoop van het pand.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.