Beleggen in vastgoed op basis van cijfers

Bij vastgoedbeleggingen kan je al eens verknocht geraken aan een specifieke buurt of een welbepaald pand. Het is zo vlug gebeurd: je gaat een bepaald pand in een buurt gaan bezoeken en voelt onmiddellijk een klik. Bij gevolg is jouw investering eigenlijk grotendeels gestoeld op een vals sentiment. Emotioneel investeren op basis van een buikgevoel leidt niet zelden tot een veel te hoog prijs. Je wil het pand op een onverklaarbare manier hebben. Je kan het niet goed uitleggen. Schakel die emoties uit en baseer je vanaf nu op data. Keiharde cijfers!

Makelaars spelen vaak handig in op het sentiment van potentiële kopers. Terloops laten ze vallen dat er misschien nog een koppel geïnteresseerd is. Meer zelfs, ze zijn al onderweg naar de bank. Maar als jullie snel beslissen, dan geeft hij de voorkeur aan jullie omdat hij je “sympathiek” vindt. In dit voorbeeld ligt het er vingerdik op maar de schrik om een buitenkans te mislopen, wordt er wel ingepompt. In het Engels heet dit FOMO of ‘Fear of Missing Out’.

In realiteit investeren vastgoedbeleggers niet zelden in vastgoed omdat mensen rondom hen dit ook doen. Het geeft een gevoel van vertrouwen. Alsof dit de enige juiste manier is om te beleggen. Een vertrouwelijk kader dicteert het hen bijna. Bovendien is de beslissing op niks gebaseerd, enkel op “een gevoel van vertrouwen”. Een inschatting die wel eens zuur zou kunnen opbreken. En heel veel beginnende investeerders trappen in die val.

Als het investeren in vastgoed op basis van emoties of buikgevoel zoveel valkuilen kent, waarom blijven mensen het dan doen? Eenvoudigweg omdat het alternatief, een degelijke analyse op basis van objectieve getallen, tijd vraagt. Tijd om de gegevens te verzamelen en tijd om te analyseren. De meeste investeerders hebben nu eenmaal die tijd of het geduld niet. Wat zijn nu belangrijke parameters waarop je een degelijke keuze kan baseren?

De Markt:

 • In welke markt overweeg je te investeren?
 • Zijn er buurten binnen die specifieke markt die opfleuren?

De Cyclus:

 • Waar sta jij in de huidige vastgoedcyclus?
 • Won de markt waar je je in wil begeven aan aantrekkingskracht?
 • Kan het dat die markt zich op een hoogtepunt bevindt?
 • Zijn er andere markten die aantrekkelijk lijken minder ver in de vastgoedcyclus?

Beleggingstypes:

 • Welke beleggingen kunnen een aanzienlijke stijging?
 • Zijn er beleggingstypes die vatbaar zijn voor een stijging op korte termijn?

De Panden:

 • Hoeveel panden bekeek je in detail?
 • Hoeveel panden konden jou bekoren?
 • Hoe gebruik je data om opportuniteiten er uit te vissen?

Inkomsten en Kosten:

 • Liggen de inkomsten en de kosten in lijn met de markt?
 • Ligt de bezettingsgraad in lijn met de markt?

De Aankoopprijs:

 • Is de prijs correct?
 • Zit er een marge op de aankoopprijs en de potentiële verkoopprijs?

Er zijn honderden zo niet duizenden parameters die belangrijk zijn voor wie een vastgoedinvestering overweegt. Veel vastgoedinvesteerders moeten concluderen dat ze vastgoed kochten om het later met een marginale winst of zelfs een klein verlies opnieuw van de hand te doen. Ze beseffen niet dat het anders kon, anders als in succesvol.

Hoe gebruik je data om jouw vastgoedinvestering te toetsen?

Vastgoedbedrijven met een focus op investeringen slagen er in om de juiste beslissingen te nemen op basis van gegevens. Heel veel gegevens. Een goede vastgoedpartner bestudeert de markt, de segmenten en de cycli. Door gebruik te maken van de data kunnen ze bepalen in welke staat de markt zich bevindt en welk segment interessant is om in te investeren. Wanneer zo’n marktanalyse er op zit en het segment geselecteerd wordt, kan er uitgekeken worden naar geschikte panden. Nu opent de vastgoedexpert de jacht op de cijfers. Op basis van gespecialiseerde software slagen ze in om projecties te maken op langere termijn.

Op een hoger niveau biedt het capteren van al die data een mogelijkheid om evoluties en markttrends te voorspelen. Huurprijzen kunnen op deze manier ook eenvoudig vergeleken worden. Statistieken kunnen nu gaan dienen om ons buikgevoel te ontkrachten of te bestendigen. Misschien is het voor een eenvoudige particulier wat te hoog gegrepen om zoveel werk te verzetten voor een relatief kleine investering. Werk daarom samen met een gespecialiseerd team die de data reeds heeft. Want dat buikgevoel, daar loopt het vroeg of laat verkeerd mee.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.