Investeren in vastgoed met weinig geld

Investeren in vastgoed: het klinkt steeds als iets wat enkel weggelegd is voor de happy few met centen. Alsof de gewone man in de straat er zelfs niet moet aan denken. Niets is echter minder waar, wat misschien zo groots en onoverkomelijk lijkt, toch kan je investeren in vastgoed met weinig geld. En het is zelfs helemaal niet zo moeilijk. Wie het dan nog eens heel slim aanpakt, kan het risico enorm beperken. Lees verder en misschien brengen we jou op ideeën.

Gunstig investeringsklimaat

Eerst en vooral: investeren in vastgoed is momenteel absoluut een goed idee. Alhoewel de interestvoeten voor woonleningen terug wat aan het stijgen zijn, blijven de leningen nog steeds op een dieptepunt. Er is zelfs sprake geweest van woonleningen met een rentevoet onder de 1%. Of het momenteel het meest ideale moment is voor een hypothecaire lening af te sluiten dat weten we niet, maar in elk geval zijn er de afgelopen jaren weinig betere momenten geweest. Wat de vaste rentevoeten de komende maanden zullen doen is voor iedereen koffiedik kijken maar de huidige rentevoeten stimuleren alleszins een gunstig investeringsklimaat, dus ook in de vastgoedwereld.

Zoek een vastgoed investering die bij jouw past

Wie wil starten met een kleine investering in vastgoed, zoekt het best een pand dat past bij zijn budget. Het is niet omdat de woonkredieten ontzettend laag staan, dat je een noodzaak moet voelen om meer te gaan ontlenen. Kleine budgetten, klein vastgoed: duidelijke stelregel die ervoor zorgt dat je kan investeren in vastgoed met weinig geld.

Lees meer: Voor wie wil investeren in vastgoed: het hefboomeffect!

Een flat, een studio, een bescheiden rijwoning, het type vastgoed is ondergeschikt. In elk geval moet je je ervan vergewissen dat het een pand is met een ruime belangstelling op de huurmarkt. Doe daarom de nodige prospectie. Is het een jong en fris appartement met 3 slaapkamers, kijk dan even of er scholen in die buurt zijn? Een jong koppel met kinderen zal het appreciëren als ze de kids niet te ver moeten brengen. Continue verhuring is noodzakelijk voor wie met een beperkt budget wil investeren in vastgoed.

Weinig geld of niet, investeren in vastgoed doe je omwille van het rendement

Wanneer je een lage afbetaling hebt, de bank weinig interesten moet betalen en je jouw huurder het merendeel van de woonlening laat afbetalen, is jouw broodje in principe al gebakken. Bovendien word je eigen inbreng elk jaar kleiner en kleiner. De huurprijzen worden jaarlijkse geïndexeerd en door te lenen aan een vaste rentevoet blijft de afbetaling van je lening gelijk. De extra kosten (herstellingskosten, registratiekosten,…) die voor de verhuurder zijn kunnen nog wat aan jouw verhuurrendement knibbelen maar anderzijds resteert er jou nog altijd de meerwaarde van jouw pand. Wie het groter ziet, kan na een eerste investering in vastgoed al uitkijken naar een volgend pand. Waarom ook niet, jouw vastgoed betaalt zichzelf af en met wat geluk haal je een extra huuropbrengst én een meerwaardeopbrengst. Er bestaan slechtere deals!

Lees meer: Hoe het rendement op vastgoed berekenen

Enkele voorbeelden van vastgoedinvesteringen met een klein kapitaal

Concreet voorbeeld: een rijwoning van ongeveer 150.000 euro staat te koop. De totale kost voor de aankoop bedraagt voor de aankoop woning + 10% registratierechten + notariskosten + inschrijving hypotheek = +- 170.000 euro. De rest leen je bij de bank aan een (fictieve) vaste rentevoet van 1,50%. Zelf kan je 25.000 euro eigen kapitaal investeren. De maandelijkse vaste afbetaling op 25 jaar aan 1,50% is dan 700 euro. Stel dat je ongeveer 750 euro huurgelden per maand ontvangt, betekent dit dat je zelf elke maand 50 euro bruto kan overhouden.

Lees meerDeze tweeling deelt 7 tips hoe succesvol investeren in vastgoed

Nog een voorbeeld: in Gent staat een studentenkot te koop voor 100.000 euro. Opnieuw kan je 25.000 euro van je spaargeld investeren. De rest ontleen je weer bij de bank aan een vaste rentevoet van 1,50%. Op 20 jaar betaal je ongeveer 430 euro per maand terug aan de bank (rekening houdend met 14% kosten bij de aankoop). De huurprijs voor een gemiddelde studentenstudio in Gent bedraagt ongeveer 410 euro.

De lage rentevoeten en een stabiele huurmarkt maken het interessant om te investeren in vastgoed met weinig geld. Een goed doordachte pandkeuze en een sterk onderhandelde rentevoet bij de bank zullen grotendeels bepalen of je succes boekt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.