Fatale fouten vermijden bij het investeren in vastgoed

Wanneer markten zich herstellen en opnieuw aantrekken, profiteert ook de vastgoedmarkt van een hernieuwde interesse. Investeren in vastgoed is voor velen een vertrouwde haven. En toch, vertrouwd of niet, is er zoals bij alles een goede manier en een slechte manier om zich in een vastgoedavontuur te storten. Uit de ervaringen van professionele vastgoedinvesteerders putten we 10 fouten bij het investeren in vastgoed die catastrofaal kunnen zijn voor beginnende vastgoedinvesteerder.

Fout 1 – Ondoordacht plannen

Een huis kopen en dan maar zien wat je ermee doet. Eerst handelen en daarna denken is maar zelden een goede modus operandi. Het ontbreken van een stevig plan staat met stip op één als meest gemaakte fout bij aspirant vastgoedinvesteerders. Nochtans is het behoorlijk eenvoudig: creëer een solide plan en zoek een pand dat past bij jouw plan. Eerst de strategie daarna de concrete invulling.

Bottom line: investeren in vastgoed is een beleggingsstrategie en geen opeenvolging van onsamenhangende transacties

Fout 2 – Denken om slapend rijk te worden

Wie denkt in no time zijn schaapjes op het droge te hebben, denkt best twee keer na voor hij een carrière als vastgoedinvesteerder begint. Zelfverklaarde goeroe’s laten het investeren in vastgoed uitschijnen als slapend rijk worden maar in werkelijkheid is het hard werken. Bovendien zijn vastgoedinvesteringen langetermijninvesteringen. Voornaamste ingrediënten voor een succesvolle cocktail zijn: intelligent omspringen met kansen, bereid zijn om hard te werken en jouw risico’s goed inschatten.

Lees meer: De geheimen van passief inkomen via vastgoed

Fout 3 – Er is geen ‘ik’ in ‘team’

Belangrijk is om je te laten omringen met goede medewerkers of partners. Zo is voor het beheer van panden een goede rentmeester of syndicus van vitaal belang. Vul je het investeren in vastgoed enigszins anders in en ligt de focus op het opsmukken van panden om opnieuw op de markt te lanceren, doe dan zeker een beroep op betrouwbare stielmannen. De investeerder focust zich op zijn investeringen en niet op het herstelling van een kapotte leiding.

Fout 4 – Te hoge prijs betalen

Kapitale fout en dé reden waarom veel investeerders in vastgoed niet genoeg verdienen aan hun investering: ze betalen bij aanvang een te hoge prijs. Ken de marktwaarde van je potentiële pand, analyseer op voorhand en vermijd verrassingen. Je weet echt niet wat dat kan betekenen voor het rendement op jouw vastgoedinvestering.

Lees meer: Hoe het rendement op vastgoed berekenen

Fout 5 – Geen huiswerk maken

Niemand haalt het zich in zijn hoofd om zonder jarenlange opleiding of uitgebreide bijscholing een openhartoperatie uit te voeren. En toch zijn er heel wat aspirant investeerders die hun financiële leven uit handen geven zonder ook maar één boek te hebben gelezen. School jezelf dus grondig bij voordat je jouw gezonde monetaire situatie hypothekeert. Je vindt heel wat interessante informatie op websites, in boeken of op congressen.

Lees meer: Top 5 boeken over investeren in vastgoed

Fout 6 – Te weinig ‘gepaste zorgvuldigheid’ inbouwen

Dit is de letterlijke vertaling van wat Engelstaligen ‘due diligence’ noemen. Investeerders moeten vaak snel handelen. Daarbij schiet de noodzakelijke research er wat bij in. Vooral nieuwkomers op de markt zien vaak deze onontbeerlijke stap over het hoofd waardoor snelle beslissingen vaak gelijk staan aan foute keuzes. De gepaste zorgvuldigheid is dan ook raadzaam bij het overwegen van elke deal, de kosten en de marktcondities.

Fout 7 – Cash flow analyse vergeten maken en zo in geldnood komen

Velen verkijken zich op de onderhoudskosten. Een hele hap uit het budget maar zo vaak uit het oog verloren. Daarenboven is een pand dat na 90 tot zelfs 120 dagen niet verhuurd of verkocht geraakt geen uitzondering. In tussentijd draag jij als investeerder wel kosten zoals de hypotheek, belastingen, verzekering, advertentiekosten en ga zo maar door. Calculeer deze extra’s bij aanvang goed in en kom voor geen onwelkome verrassingen te staan.

Lees meer: Jouw huurrendement en de fiscus

Fout 8 – Focussen op één investering in vastgoed

Investeerders hebben nood aan grotere volumes. Een vaak gehoord advies van ervaren vastgoedinvesteerders is dan ook: werk aan meerdere deals want anders voer je transacties uit en run je geen échte solide zaak. Er moet dus een constante aanvoer zijn van nieuwe panden en kansen. Met een goede doorstroom vlak je en de middelmatige of slechte transacties uit.

Fout 9 – Geen exit strategie ingecalculeren

Je hebt eindelijk het pand gekocht wat je voor ogen had en je wil dit gaan verhuren. Nu kan je carrière als vastgoedinvesteerder finaal van start gaan, maar net op dat moment stort de huurmarkt in elkaar. Wat nu? Zorg er altijd voor dat je twee en liefst drie exit mogelijkheden hebt. Misschien kan je het pand wat opsmukken en verkopen. Of je kan het misschien slijten aan een andere investeerder zodat je niet langer kosten maakt.

Fout 10 – Geen foutenmarge inbouwen

De laatste fout bij investeren in vastgoed, is om te werken zonder foutenmarge en zo in geldnood komen. Voor beginners is een verdubbeling van de foutenmarge waarschijnlijk nog beter. De ervaring zal je doorheen de tijd leren om de foutenmarge naar beneden bij te stellen, maar in aanvang is die expertise er sowieso nog niet. Calculeer dus wat extra ademruimte in voor als het toch fouter gaat dan je zelf had kunnen inschatten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.