Zo kan je beleggen in kantoren

Kantoren zijn niet langer sexy voor veel investeerders. De markt kwam enkele jaren geleden in een storm terecht maar maakt dit het nu onmiddellijk een oninteressante investering? Er zijn nog altijd genoeg redenen om wél te investeren in kantoren en bedrijfsruimte. Let maar eens op.

De markt van de kantoren was op een bepaald moment gewoon verzadigd. Het aanbod oversteeg ruimschoots de vraag en heel wat vastgoedinvesteerders met een focus op kantoorruimte zaten met de handen in het haar. Leegstand staat synoniem voor een verminderd rendement. Onzekere economische tijden werkten dit nog meer in de hand.

Maak de goede keuze

In veel Vlaamse steden groeit de leegstand van kantoorgebouwen. In Brussel daalde de ingebruikname van kantoorruimte maar liefst met 25%. Dit betekende echter niet het einde van de kantorenmarkt. De nieuwbouwkantoren hebben wél nog altijd een grote aantrekkingskracht op huurders (en dus ook op investeerders). In steden als Gent en Leuven nemen de huurprijzen zelfs toe. Met rendementen rond de 5 procent, krijgen investeerders fijne vooruitzichten. Er is dus sprake van een voorzichtige kentering. Zolang de focus op grote steden én op nieuwbouwkantoren ligt, kan je nog altijd spreken van aangename rendementen.

Lees meerBeleggen in vastgoed: de 5 interessantste sectoren

Enkel en alleen inzetten op een vastgoedinvestering in kantoren is geen goed idee. Al je eieren in één mand leggen, is trouwens nooit een goed idee. Investeren in kantoren kan wel deel uitmaken van je totale vastgoedportefeuille of bij uitbreiding van je complete investeringsportefeuille. Enkele rake aankopen of deelnames kunnen bijdrage tot een meer gespreide portfolio. In die zin blijft het het overwegen waard.

Hoe investeer je in kantoren?

Je kan overigens op verschillende manieren een vastgoedinvestering in kantoorruimte aangaan. Een manier is om te investeren in vastgoedbevaks. Een vastgoedbevak is een beleggingsvennootschap met vast kapitaal die investeert in onroerend goed. Met andere woorden: de bevak investeert in een pand (kantoren, appartementen, opslagplaatsen, winkels, rusthuizen…), de belegger koopt aandelen en wordt zo mede-eigenaar. Sommige bevaks zijn gespecialiseerd in uitsluitend kantoren.

Lees meerIndirect beleggen via vastgoedbevak

Een andere mogelijkheid is om zelf bedrijfsvastgoed te kopen. Door de lage interestvoeten kan de afbetaling van de bank een stuk lager liggen dan de huuropbrengsten. Dat betekent dat je maandelijks een nettowinst kan boeken. Heb je zelf een bedrijf dan kan je het pand aankopen als privaat persoon en verhuren aan jouw bedrijf. Klop even aan bij een expert die zal je vast verder op weg kunnen helpen om de aankoop fiscaal te optimaliseren.

Zelfs al verhuur je het aan een derde partij, een overeenkomst voor een bedrijfspand met een KMO is doorgaans van langere duur. Bovendien kan je er vaak op aan dat er correct betaald zal worden. Dus ook daar hoef je je geen zorgen over te maken. Mocht het vooralsnog teveel rompslomp met zich meebrengen, kan je nog altijd een vastgoedbeheerder inschakelen. Het is een service die wat geld kost en dus doorweegt op jouw rendement, maar het ontheft je van heel wat tijdrovende taken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.