Indirect beleggen via vastgoedbevak

Om in vastgoed te beleggen hoef je niet per se bakstenen te kopen. Het kan ook indirect, bijvoorbeeld via vastgoedbevaks. Welke voordelen brengen die met zich mee?

Een vastgoedbevak is een beleggingsvennootschap met vast kapitaal die investeert in onroerend goed. Met andere woorden: de bevak investeert in een pand (kantoren, appartementen, opslagplaatsen, winkels, rusthuizen…), de belegger koopt aandelen en wordt zo mede-eigenaar. De bekendste bevaks in ons land zijn Cofinimmo en Befimmo, beiden in de Bel-20.

Welke voordelen?

Je hoeft geen gigantisch kapitaal te investeren en kan toch deelnemen aan grote vastgoedprojecten.

Wie plots geld nodig heeft, kan zijn aandelen makkelijk (en dagelijks) weer verkopen (in tegenstelling tot directe vastgoedbeleggingen).

Je hebt geen last van slecht betalende huurders. De vastgoedfondsen zijn in handen van specialisten en worden professioneel beheerd.

Lees meerHoe selecteer je commercieel vastgoed om in te investeren?

De wetgever legt vastgoedbevaks heel wat voorwaarden op, waardoor het een min of meer veilige beleggingsvorm is. Bevaks mogen bijvoorbeeld slechts 20 procent van hun vermogen in één project investeren. Ze worden dus verplicht hun risico te spreiden. Bovendien moeten ze minimum 80 procent van hun operationele resultaat uitkeren in de vorm van een dividend. Het  dividendrendement van een bevak schommelt rond 5 procent.

Bevaks zijn beursgenoteerd en zijn dus verplicht om informatie vrij te geven. Er is dus grote transparantie (jaarverslagen, controles door experts).

Niet hetzelfde als vastgoedcertificaten

Vastgoedbevaks verschillen van vastgoedcertificaten in die zin dat ze investeren in verschillende projecten. Vastgoedcertificaten hebben betrekking op één onroerend goed.

Hermien Vanoost

Al sinds 2006 aan het werk ‘in de media’, eerst als eindredacteur en webjournalist voor Vacature, daarna als redactiecoördinator voor Roularta Media Group en nu helemaal op eigen benen met Helderder.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.