Huizenprijzen in Vlaanderen 2017

In zogoed als alle Vlaamse centrumsteden stegen de prijzen van de huizen. De grootste oorzaak is de schaarste op de markt, waarbij vraag- en aanbod hun ding doen.

De stijging van de prijzen bleef bij appartementen beperkt tot 0,6%, terwijl de prijzen van gewone huizen en villa’s in de jaarhelft van dit jaar met 4,2% en 3,8% respectievelijk zijn gestegen. Dit blijkt uit cijfers over de gemiddelde prijs van de verkopen van woonhuizen van de FOD Economie.

Een opvallende statistiek is dat de gemiddelde prijs van een appartement  in Vlaanderen niet veel lager ligt dan van een gewoon woonhuis, nl. € 229.442 voor een appartement en € 233.382 voor een gewoon woonhuis. Een villa daarentegen is nog altijd veel duurder met gemiddeld € 381.590.

Huizenmarkt

Enig nuancering in de cijfers is wel nodig. Kijken we in bepaalde gemeenten dan zie je meteen grote lokale verschillen, bvb in Lille (Turnhout) noteerde men een stijging van maar liefst 47%, terwijl in een naburige gemeente Mol de prijs met 2,6% daalde. De oorzaak van deze verschillen in de verkoopprijzen van woningen kan gevonden worden in beperkt aantal woningen die in die periode verkocht worden, waardoor het gemiddelde sterk kan afwijken en de uiteraard de locatie. Dit geldt evenzeer in de grotere steden.

Opvallend is toch wel dat in elke Vlaamse centrumstad de prijzen voor de gewone woonhuizen zijn gestegen. maar elders waren er forse stijgingen: Kortrijk (met 10,5 procent), Brugge (9,9 procent) en Gent (8,6 procent). In Antwerpen, Oostende en Sint-Niklaas was er eerder sprake van een stabilisatie.

Appartementen

De prijzen van appartementen zijn eerder wispelturig. Maw er is geen algemene trend te ontdekken in de centrumsteden. Te meer dat er zelfs prijsdalingen zijn vast te stellen, waaronder in Mechelen, Turnhout, Diksmuide, Aalst en Hasselt.

Lees meer5 tips voor wie een appartement als investering wil kopen

Een mogelijke reden waarom de prijzen van huizen sterker stijgen dan de prijzen van appartementen is dat er meer appartementen dan huizen worden gebouwd. Vorig jaar werden er 25.621 bouwvergunningen afgeleverd voor appartementen en slechts 14.516 voor ééngezinswoningen, een verhouding van bijna twee derde op één derde.  In 2011, slechts 5 jaar ervoor, lag die verhouding nog bijna fifty-fifty: 16.050 bouwvergunningen voor appartementen en 14.214 voor woningen.

Bron: De Tijd, FOD Economie

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.