Hoe je kan sparen voor de aankoop van een huis

Sparen voor een huis is zowat de grootste financiële doelen in velen hun leven. Een huis kost helaas heel wat meer dan de aankoopprijs. En dat is niet altijd voor iedereen duidelijk. Daarom koop je beter een huis dat bij jouw budget past. En dit is hoe je daarin kan slagen.

Kom je met 200.000 euro toe als je een huis van 200.000 euro wil kopen? Nee hoor, de bijkomende kosten doen de aankoopprijs nog wat aanzwellen. Denk maar aan notariskosten of eventuele renovatiekosten. Daarom even 6 manieren om jou een bepaald huis toch te veroorloven.

1. Zet in op kleiner vastgoed

Doe dus niet zoals op de foto. Jarenlang zwoegen voor de afbetaling van een hypothecair krediet die voelt als een molensteen rond jouw hals? Is het dit jou allemaal wel waard? Zet je niet beter in op een kleiner huis of appartement dat op jouw leest is gestoeld? Voldoende plaats en meer financiële zuurstof. Op die manier kan je jouw krediet misschien zelfs voortijdig aflossen.

2. Geef jouw extra’s niet uit

Een financiële meevaller? Een bonus ontvangen op het werk? Belastingen teruggekregen? Of een cashback op jouw elektrische tandenborstel ontvangen? Geef het geld niet uit aan een extra vakantie of wat sjieke merkkledij. Probeer nog maar eens om jouw lening vervroegd terug te betalen.

Lees meer: Onverwachts geld ontvangen. Wat doen je met deze meevaller?

3. Zoek een extra job

Zo’n extra loontje, opnieuw wat meer zuurstof voor jouw dagelijkse leven. Heerlijk toch? Ofwel kan je dit incalculeren om in een groter huis te wonen of je kan opnieuw proberen om sneller van die hypothecaire lening af te geraken. Hoe vroeger je de bankenschuld kan aflossen, hoe minder interessant je betaalt.

4. Schort jouw pensioensparen even op

Pensioensparen is geen verplichting. Je kan best wel eens een maandje of zelfs een jaar geen storting doen. Let wel, dit betekent wel dat je geen optimaal belastingvoordeel geniet. Het geld kan je aanwenden voor de aankoop van jouw huis of voor de afbetaling.

5. Kleintjes vormen een groot

Elke dag een afhaalkoffie, een belegd broodje, een pakje sigaretten en een pintje op café. Het zijn geen monsterlijke bedragen maar kunnen wel bijdragen tot een ruimer budget. Doe je dit elke dag opnieuw, dan vormt het een aanzienlijk bedrag zonder een écht doel te dienen. Denk eens na over die kleine, onnodige, geldverslindende gewoontes en gebruik het geld om te sparen voor je huis.

Lees meer: 75 tips om geld te besparen

6. Snij genadeloos in jouw uitgaven

Dure internet- en telefonieabonnement, of een energiefactuur die dringend aan herziening toe is, het zijn kleine zaken maar ook die helpen jou vooruit. Vaak ben je jou niet bewust van alle uitgaven op een maand tijd. Zet ze daarom eens zorgvuldig op een rij. En leer hieruit.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.