Beleggen in serviceflats

Assistentiewoningen, seniorieën, residenties voor senioren en ga zo maar door, allemaal termen voor wat momenteel hot is in vastgoedland: serviceflats. Koppel een stijgende vergrijzing aan een dalende rentevoet op spaarboekjes en voor velen is dé ideale oplossing gevonden. Beleggen in serviceflats biedt voldoende zekerheid en vaak nog eens een deftig rendement.

In 2014 waren er volgens het federale planbureau maar liefst 2 miljoen 65-plussers. Verwacht wordt dat tegen 2020 deze demografische groep zal aangegroeid zijn tot om en bij de 2,2 miljoen personen. Tegen 2040 lopen de schattingen al op tot 3 miljoen. De groep ouderen wordt dus steeds groter en groter. We kruisen allemaal de vingers dat we ooit een gezegende leeftijd mogen bereiken, maar toch brengt die leeftijd heel wat problemen met zich mee.

De stap van eigen woning naar een rusthuis gaat momenteel vaak via een serviceflat om. Door of dankzij de wijzigende mentaliteit, de dalende aversie voor serviceflats en de stijgende vraag naar huisvesting voor senioren, biedt de vergrijzing voor beleggers heel wat opportuniteiten. Weinig investeringen kunnen zo’n aantrekkelijke rendementen én en plus een meerwaardepotentieel voorleggen als de investering in serviceflats.

Lees meer: Een assistentiewoning kopen: hoe ga je te werk?

Wie wil investeren in een serviceflat kan dit op twee manieren doen. Enerzijds kan men onrechtstreeks beleggen in serviceflats en anderzijds is er ook een rechtstreekse belegging mogelijk in de flat van de toekomst. We zetten ze beiden even op een rij.

Rechtstreeks beleggen in serviceflats (eigendomsrecht)

Bij een rechtstreekse belegging ga je een serviceflat aankopen, zoals je dat zou doen voor elke andere vastgoedeigendom. Dit houdt echter ook in dat je verplicht bent om registratiekosten te betalen. In ruil word je hiervoor rechtmatige eigenaar van een flat. Als eigenaar heb je de volledige beschikking over de flat en kan je ervoor kiezen om die zelf te betrekken of te verhuren. Door de (stijgende) vraag op de markt, heb je technisch gesproken een huurgarantie. Wanneer je op een later tijdstip beslist om de flat te verkopen, kan je ook rekenen op een aardige meerwaarde.

Lees meer: Hoeveel kost de aankoop van een serviceflat?

Om het risico nog te beperken hou je best rekening met enkele factoren zoals: Is dit een attractieve omgeving voor actieve senioren? Is dit gebouw technisch van goede kwaliteit? Is er voldoende comfort in deze serviceflats?

Onrechtstreeks beleggen (financieel recht)

Wie het nut nog niet inziet om een serviceflat te bezitten, kan ook beleggen in serviceflats door een aandeel te kopen in een seniorie. Door een aandeel te kopen in een serviceflatgebouw word je eigenaar voor een deel van dit pand en dit gedurende een vooraf bepaalde periode (vaak 30 jaar). Tijdens die periode is jouw rendement de huuropbrengst van de flat. Voordeel hiervan is dat het niet onderworpen is aan belastingen. Nadelen zijn de afhankelijkheid van de exploitant van het gebouw en tijdelijke aard van de investering. Zo ben je op geen enkel ogenblik eigenaar van de flat en genereer je ook geen meerwaarde bij het aflopen van het contract. Daarenboven moet je hopen dat de uitbatingsvennootschap na een contract van 30 jaar jou nog kan uitbetalen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.