Vastgoedbeleggingen doen het goed

Of een belegging geslaagd mag genoemd worden, hangt uiteindelijk of van de return on investment (ROI). Simpel gesteld: je wil altijd meer centen uit je investering halen, dan dat je er in steekt. Zo logisch als wat! Wie beslist om te investeren, wil er dus aan het einde van de rit wat aan overhouden. En net daarom is een investering in vastgoed zo interessant: je hoeft de hele rit niet uit te zitten om al te profiteren van je investering.

Huurinkomsten geven jouw financiële ruimte

Door je pand aan te bieden op de huurmarkt, creëer je voor jezelf al een inkomen. De huurinkomsten als eigenaar van een pand, kunnen jaarlijks ongeveer 6% tot 12% bedragen. Bovendien zijn ze, mits een hoge bezettingsgraad, stabieler dan gelijk welke investering. Om je huurrendement optimaal te benutten, zorg je er best voor dat je pand altijd verhuurd is. Leegstand betekent een lager rendement.

Lees meerBeleggen in vastgoed: huuropbrengst of meerwaarde?

De meerwaarde is niet niks

Nu al weten hoeveel jouw pand later waard zal zijn? Vergeet het, dat kan je nu eenmaal niet inschatten. Maar de kans dat je er een zeer mooi rendement op haalt is zeer reëel. Tussen januari 1996 en januari 2014 steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis van 65.000 euro naar 200.000 euro (cijfers FOD Economie). De vastgoedprijzen tekenden de afgelopen 10 jaar stijging na stijging op. Een daling zit er misschien wel aan te komen. Verschillende studies wezen op een (kleine) overwaardering van Belgisch vastgoed. Voor beleggers in vastgoed is het nu misschien niet hét ideale moment maar anderzijds wanneer is het dat wel?

Laat de bank het werk doen

Door de lage rentevoeten bij de banken, zijn er heel wat mogelijkheden voor vastgoedbeleggers. Een van die mogelijkheden is het gebruik van een stevige hefboom. Dit houdt in dat je niet met jouw eigen centen het rendement probeert na te jagen maar je gebruikt hiervoor een lening bij de bank. Stel je wil een huis kopen van ongeveer 250.000 euro. Je beslist om dit volledig zelf te financieren en verkoopt nadien het pand voor 300.000 euro. Leuke investering en een rendement van 20%. Maar beeld je nu eens in dat je maar 50.000 euro investeert en voor de overige 200.000 euro aanklopt bij de bank. Haal je hier een meerwaarde op van 50.000 euro, dan haal je een rendement van maar liefst 100%.

Lees meerVoor wie wil investeren in vastgoed: het hefboomeffect!

Hoewel je dus wat schulden maakt, en een derde partij betrekt bij je investeringsplannen, haal je veel meer uit jouw kapitaal dan wanneer je het allemaal in je eentje probeert. Bovendien hou je, afhankelijk van jouw kapitaal, meer ruimte over om mee aan de slag te gaan. Zo kan je na verloop van tijd, een tweede investering aangaan, waardoor je ook nog eens een cumulerend effect krijgt. Om nog maar te zwijgen van de huurinkomsten.

Je beheert actief je eigen kapitaal

Wie zijn geld in aandelen stopt, kan zeer weinig invloed uitoefenen op de beurskoersen. Je ondergaat en kan beslissen om te verkopen. Daar stopt het zowat. Maar niet bij vastgoed. Je kan investeren in jouw pand door de oppervlakte beter te benutten of door wat renovaties door te voeren. Hierdoor kan je de bezettingsgraad de hoogte indrijven of misschien is het zelfs mogelijk om de huurprijs op te trekken. Ook kan je zelf invloed uitoefenen op een deel van de kosten. Zelf herstellingswerken uitvoeren is nog altijd goedkoper dan een stielman te vragen om de lekkende kraan te herstellen.

Een belegging in vastgoed wordt nog al te vaak gezien als een investering waarvoor je enkele honderdduizenden euro’s voor nodig hebt. Dit is helemaal zo niet, een slimme aanpak brengt je veel verder dan een goed gevulde spaarrekening.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.