Zonneboiler op dak

Je woning upgraden naar de nieuwe ecologische standaarden is omwille van verschillende redenen meer dan aan te raden. Je investeert geld om je woning te renoveren, maar deze groene investeringen verdien je op termijn dubbel en dik terug. Daarnaast zijn er allerhande premies en subsidies waar je aanspraak kunt op maken als je je woning duurzaam laat renoveren door een erkend vakman.

Ecologische upgrades

Woon jij in een oudere woning die nog niet is aangepast aan de nieuwste ecologische normen? Misschien lijken al deze investeringen je nogal duur en nutteloos. Maar toch is het nuttig om een aantal renovaties te overwegen. Zeker voor wie de berekening op lange termijn maakt zal voordeel doen.

Je kunt onder meer kiezen voor het vervangen van je ramen door hoogrendementsglas en het isoleren van je dak, muren en zoldervloer. Dit type renovaties worden hoofdzakelijk doorgevoerd om het klimaat in je woning optimaal te regelen. Warm in de winter en fris in de zomer. Dit bespaart je op termijn ontzettend veel op stookkosten. Warmte ontsnapt namelijk moeilijker en zo slaat de verwarming veel minder aan.

Lees meer: 4 factoren die de vastgoedmarkt beïnvloeden

Profiteer van natuurlijke grondstoffen

Zonnepanelen zijn ondertussen al meer dan ingeburgerd in ons land. Op vele daken zie je al een aantal panelen geïnstalleerd die de woning van voldoende elektriciteit voorzien op zonnige dagen. Met de digitale tellers kan er zelfs exact worden berekend hoeveel jij verbruikt en hoeveel je teruggeeft aan het net. Je teller telt op als je meer verbruikt dan je opwekt en omgekeerd. Op het einde van het jaar krijg je dan van de elektriciteitsmaatschappij een correcte afrekening. Deze zal een stuk goedkoper uitvallen dan wanneer jij het hele jaar door elektriciteit moet afnemen.

Lees meer: Aanpassingen aan je woning met weinig toegevoegde waarde bij verkoop

Naast zonnepanelen voor elektriciteit, bestaan er nog manieren om van de stralen van de zon te profiteren. Via een zonneboiler kan je namelijk water verwarmen voor verschillende toepassingen in je woning. Dit warme water kan gebruikt worden om mee te douchen, maar ook zelfs als aanvulling voor je centrale verwarming. Al is deze laatste toepassing in de winter wat minder rendabel omdat er dan bij ons minder zon is.

Voor de verwarming in je woning kan je ook gebruikmaken van een warmtepomp. Hiermee wordt warmte via de grond, water of lucht onttrokken. Afhankelijk van je woning en je tuin kan je een keuze maken tussen de verschillende types warmtepompen. Een dergelijke installatie bespaart op termijn sterk op stookkosten voor de verwarming van je woning.

Rendement

Deze groene investeringen aan een woning brengen op verschillende manieren op. Enerzijds bespaar je ontzettend veel op elektriciteit en verwarming. Twee belangrijke kostenposten in veel woningen. Daarnaast stijgt je woning in waarde. Het is namelijk zo dat potentiële kopers ook het belang zullen inzien van de kostenbesparende investeringen die aan de woning zijn gedaan.

Het energiezuinig zijn van de woning wordt een steeds belangrijker verkoopargument. Het milieubewustzijn groeit bij jonge mensen. Met een groene woning kan je dus een groot publiek aan kopers aanspreken. Namelijk kopers die op zoek zijn naar een zuinige woning qua lopende kosten én ook zeer zuinig omspringt met fossiele brandstoffen.

Informeer ook steeds naar de mogelijke premies die er te verkrijgen zijn voor groene investeringen. De overheid zet sterk in op het groener worden van onze huizen in België en ondersteunt daarom ook financieel. Er bestaan totaal renovatiepremies voor wie meerdere renovaties aan zijn woning laat doorvoeren. Hoe meer je investeert in de ecologische voetafdruk van je woning, hoe hoger de premies in verhouding worden. De Vlaamse overheid heeft heel wat subsidies voor dergelijk energiebesparende maatregelen. Met al deze argumenten in het achterhoofd is het zeker interessant om deze investeringen te overwegen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.