Fouten bij een renovatie

Huizen renoveren en verkopen is één van de trends die het nieuwe millennium al gekleurd hebben. Dat betekent echter niet dat er geen fouten bij een renovatie gemaakt worden. Renoveren is een harde business en aan het eind van de dag zijn er tal van fouten die een renovatie tot een verliespost kunnen maken. Wij sommen voor jou enkele fouten op die van een renovatie een echte ramp kunnen maken.

Te weinig kapitaal

Een renovatie van een gebouw is een dure zaak. Zo betaal je in de eerste plaats de overnameprijs en vaak ook nog eens een interest op de lening voor financiering van de overname. Dat is echter verre van alles. Eén van de belangrijkste fouten bij een renovatie is het vergeten meetellen van bepaalde extra kosten. Zo kost het in eigendom houden van een gebouw of domein ook geld en zijn we nog niet eens begonnen over de prijs van de renovatie zelf. Verkoop je eindelijk jouw project aan een prijs die hoger ligt dan de som van alle kostenposten? Dan komen daar nog eens belastingen op.

Lees meer: Kan je nog rijk worden met vastgoed?

Te weinig tijd

Nog één van de grote fouten bij een renovatie: alles veel te snel geregeld willen hebben. Het juiste pand op de juiste locatie vinden waar de mogelijkheden tot winst gemaximaliseerd zijn kost heel wat tijd. Bovendien kost de renovatie zelf je ook nog eens maanden tot zelfs jaren. Voor de verkoop zijn er inspecties nodig en het hele verkoopproces zelf is ook niet op één dag geregeld. Winst maximaliseer je door zo veel mogelijk zelf te doen, maar dat betekent ook dat je heel wat kapitaal en tijd zult moeten investeren.

Een gebrek aan vaardigheden

Het is geen toeval dat de meeste mensen actief in het renoveren en verkopen van huizen uit de sector zelf komen. Schrijnwerkers, loodgieters en andere stielmannen zijn de typische ambachten die naast hun echte job ook nog op deze manier een centje trachten bij te verdienen. Dat komt natuurlijk omdat dit net de mensen zijn die de nodige vaardigheden bezitten om het gros van de renovatiewerken zelf uit te voeren. Bezit je deze vaardigheden niet en moet je alles aan professionals uitbesteden? Dat is niet alleen één van de grootste fouten bij een renovatie, maar verkleint ook serieus de kans op veel winst

Geen kennis van de sector

Kleine fouten bij een renovatie zijn al voldoende om in plaats van een mooie winst heel veel tijd en geld in rook te zien opgaan. Winst maken in vastgoed betekent het juiste pand op de juiste locatie voor de juiste prijs vinden. Het is vooral bij dit laatste dat een kennis van de markt van pas komt. Te veel nieuwkomers hebben het idee dat een huis kopen voor € 120.000 gelijk staat aan verkopen voor de € 200.000 die zij willen. Als de hele buurt gemiddeld voor € 150.000 van de hand gaat is dat simpelweg geen optie. Bovendien heb je ook voldoende inzicht nodig in welke renovaties noodzakelijk zijn en welke niet.

Lees meer: Beleggen in vastgoed: de 5 interessantste sectoren

Een gebrek aan geduld

De grootste fout bij renovaties: een gebrek aan geduld. Een professional die neemt zijn tijd en wacht desnoods een paar maand langer om de prijs van een pand te drukken voor hij of zij het koopt. Een amateur die kan niet wachten en betaalt de meerprijs. Professionals hebben na het renoveren ook voldoende geduld om te wachten op de juiste koper terwijl amateurs vaak een te rooskleurig beeld hebben van de hele sector. Het kopen, renoveren en verkopen van huizen kost tijd en dat op een manier doen die de winst maximaliseert? Dat kost nog veel meer tijd. Het is dan ook belangrijk dat te beseffen en daar rekening mee te houden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.