Factoren die de vastgoedmarkt beïnvloeden

Houd je je bezig met vastgoed beleggingen, dan is het belangrijk om te weten welke factoren van invloed zijn op de vastgoedmarkt. Sommige factoren zijn wellicht al bij je bekend, maar er zullen ook factoren zijn die van invloed zijn op de vastgoedmarkt zonder dat je dit wist.

Factor 1: Samenstelling van de bevolking

Waar je misschien geen rekening mee houdt, is dat de samenstelling van de bevolking in bepaalde regio’s een zekere invloed heeft op de vastgoedmarkt. Hierdoor zijn bepaalde demografische gegevens interessant om te achterhalen wanneer je in vastgoed investeert: waaronder de gemiddelde leeftijd van de bevolking, het gemiddelde inkomen van de bevolking en de groei van de bevolking.

De samenstelling van de bevolking heeft vooral op de lange termijn invloed op de vastgoedmarkt. Kijken we bijvoorbeeld naar de periode na de Tweede Wereldoorlog, dan zien we dat er in deze tijd veel kinderen geboren werden (babyboomers). Toen de kinderen van deze geboortegolf ouder werden, werd het druk op de vastgoedmarkt. Dit betekent dat de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog op een bepaald moment zeker invloed heeft gehad op de vastgoedmarkt.

Factor 2: Rentevoet

De rentepercentages in de vastgoedmarkt hebben ook een invloed op de ontwikkelingen in de markt. Is de rente op vastgoed laag, dan is het aantrekkelijker om te kopen. Dit betekent dat er meer gekocht wordt en dit betekent weer dat de vraag naar vastgoed stijgt. Stijgt de vraag naar vastgoed, dan worden de prijzen van panden hoger. Is de rente hoog, dan gaan de prijzen over het algemeen omlaag. Dit komt omdat er minder mensen kopen bij hoge rentes en de vraag hierdoor wat lager wordt. Is er minder vraag, dan dalen de prijzen dus.

Het is zeker interessant om de rentepercentages op de vastgoedmarkt goed in de gaten te houden. Niet alleen als je een huis wil kopen op de korte termijn, maar ook zeker als je nog even wil wachten met kopen. Met de rentepercentages die er nu zijn, kan je namelijk de toekomst van de vastgoedmarkt deels voorzien.

Lees meer: Rendement op vastgoed bereken je best zo

Factor 3: De economie

Natuurlijk heeft ook de algemene economie invloed op de vastgoedmarkt. Gaat het niet goed met de economie, dan heeft de vastgoedmarkt het doorgaans wat moeilijker. Gaat het weer beter met de economie, zoals nu het geval is, dan gaat het langzaam ook weer beter met de vastgoedmarkt. Gaat het te goed met de economie, dan kan de vastgoedmarkt ook te hard gaan stijgen wat vaak een terugslag geeft.

Niet alleen de nationale economie, maar ook de internationale economie heeft invloed op de vastgoedmarkt. De internationale economie beïnvloedt namelijk weer de nationale economie, die direct invloed uitoefent op de vastgoedmarkt. Gaat het slecht met de globale economie, dan lijdt de nationale economie en dus de vastgoedmarkt hier onder.

Factor 4: Het beleid van de (lokale) overheid

Tot slot heeft ook het beleid van de overheid invloed op de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt. Worden er bijvoorbeeld hoge subsidies gegeven op bepaalde type woninggen (bvb. duurzame woningen, ecologisch beleid, zonnepanelen, etc.), dan kan de vastgoedmarkt hier zeker door veranderen. In feite beïnvloeden alle subsidies die iets te maken hebben met vastgoed de huizenmarkt. Niet alleen op de korte termijn, maar tevens op de lange termijn.

Investeren in vastgoed? Let dan op alle factoren

Ben jij van plan om in vastgoed te investeren? Dan is het belangrijk om de huizenmarkt goed in de gaten te houden, zodat je op het juiste moment en op de juiste manier in kunt stappen. Om de vastgoedmarkt goed te kunnen peilen, hou je best deze vier factoren die invloed hebben op deze markt nauwlettend in de gaten. Dit betekent dat je de demografische gegevens van de bevolking onder de loep neemt, de rentepercentages op de vastgoedmarkt in de gaten houdt, de economie goed blijft volgen en natuurlijk het (lokale) beleid van de overheid blijft volgende. Alleen als je alle factoren goed volgt, kun je de juiste beslissingen waar en waarin te investeren in vastgoed.

Lees meer: De voor- en nadelen van elke verkoopvorm van jouw vastgoed op een rijtje

Overigens hoeven niet alle factoren een positieve invloed te hebben op de vastgoedmarkt voor een goede investering. Idealiter is dit natuurlijk wel het geval, maar je kunt ook in vastgoed investeren als één factor er net iets minder goed voor staat. Verwacht je echter dat deze factor in de nabije toekomst ook een positieve invloed uit gaat voeren op de markt, dan kun je beter even wachten met investeren. In dit geval loont geduld namelijk zeker en kun je nog meer winst maken met jouw investering. Verwacht je dit niet, dan kun je gewoon in vastgoed investeren. De negatieve invloed van een enkele factor wil namelijk niet zeggen dat een vastgoedinvestering geen goede investering is.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.