Franse vastgoedmarkt krijgt klappen

Vorig jaar kende Europees vastgoed een absoluut boerenjaar. Voor 2016 ziet het er voorlopig minder rooskleurig uit. Databedrijf Real Capital Analytics (RCA) merkt een daling op van 40 procent. Dit zijn echter nog maar de cijfers voor het eerste kwartaal. Een kentering in de rest van het jaar blijft nog mogelijk.

2015 was een recordjaar voor Europees vastgoed. Nog nooit ging het de vastgoedsector zo voor de wind. Makelaars en projectontwikkelaars hoopten dan ook op een herhaling van dit grand cru jaar. Maar niets blijkt minder waar te zijn. De volatiliteit op de financiële markten maar beleggers bang. China presteert niet naar verwachting, en de Brexit die als een zwaard van Damocles boven de Europese Unie hangt boezemt ook al geen vertrouwen in. Een teruglopende internationale handel helpt ook vastgoedinvesteerders niet vooruit.

Vooral de vastgoedmarkt in Frankrijk krijgt rake klappen. Met een terugloop van 59 procent tijdens de eerste drie maanden van 2016 zijn onze zuiderburen de sterkste daler in het Europese peloton. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de cijfers niet om van te juichen: een daling van 43 procent. In Duitsland liepen de investeringen in vastgoed met 36% terug. Polen en Finland heeft dan wel weer de wind in de zeilen.

In het bijzonder industrieel vastgoed zoals distributiecentra en opslagplaatsen doen het verrassend goed. De vraag naar verdeelcentra zijn vooral te wijten aan de stevige opkomst van internetwinkels. Zij hebben distributiecentra nodig op cruciale verkeersassen doorheen Europa. Recordbedragen verwacht RCA niet meer in 2016. De prijzen zullen zich volgens Tom Leahy, verantwoordelijk voor het onderzoek in Europa, Midden-Oosten en Afrika, wel nog enigszins herstellen maar de hoop op een nieuw recordjaar is vervlogen. De aanhoudende lage rentes stimulerend gematigd positieve verwachtingen.

(Bron: fd.nl)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.