Eigen woning huren of kopen?

Voor velen is het een uitgemaakte zaak van in het begin, voor andere is het de eerste grote twist in wat een lange zoektocht kan worden: gaan we een woning kopen of houden we het toch maar bij huren? En wat is financieel gezien de interessantste oplossing?

We kunnen nu al verklappen dat beide opties zowel voor- als nadelen hebben. Uiteindelijk zal je zelf moeten nadenken/aanvoelen of jouw voorkeur naar huren ofwel naar kopen uitgaat. Dé ideale keuze bestaat sowieso niet.

Wat met die baksteen?

Met een baksteen in onze maag kozen we altijd al voor veiligheid. Het kopen van een huis is altijd al een veilige investering gebleken, generatie na generatie. Ouders hamerden het er bij de kinderen altijd in: het is je appeltje voor de dorst wanneer je oud en versleten bent. De vastgoedmarkt heeft de naam veiliger en standvastiger te zijn dan de beurs. Daar zal men in Spanje en de Verenigde Staten weliswaar wat groen mee lachen want een heuse vastgoedzeepbel deed de prijzen in 2007 imploderen. Voor België is er echter nog geen onmiddellijk gevaar. Voor komend jaar wordt geschat dat de waarde van huizen gemiddeld met 0,5% zal stijgen. De kans dat er een neerwaartse trend ontstaat is ongeveer onbestaande.

Een eigen huis is ook een eigendom: je doet ermee wat je wil (binnen de wettelijke normen uiteraard). Geen zin meer in die oude keuken, dan steek je toch gewoon een nieuwe? Of je bent uitgekeken op die ene petroleumblauwe muur, neem je verfkwast en ga aan de slag! Jij doet immers in je eigen huis wat je zelf wil. Geen verantwoording afleggen aan een huisbaas of syndicus.

Lees meer: Hoe je kan sparen voor de aankoop van een huis

Bovendien geeft de regering een huiseigenaar ook nog eens fiscaal een duwtje in de rug. Met een verlaging van het basis bedrag naar 1520 euro, valt dit wel lager uit dan vorig jaar. Desalniettemin is de woonbonus in Vlaanderen nog altijd een aantrekkelijke tegemoetkoming bij het aangaan van een hypothecair krediet. Daarenboven zijn er ook nog premies te verkrijgen. Een overzicht per premie per gemeente vind je makkelijk terug op https://www.premiezoeker.be

Eens je krediet is afbetaald begin je een erfenis op te bouwen. Geen huur noch afbetaling zorgen ervoor dat er meer budget vrijkomt. Zo kan je intenser genieten van jouw pensioen. Weetje: ondanks dat je hypothecair krediet afbetaald is, loopt er nog zoiets als een hypothecaire inschrijving. Je kan dit laten schrappen via een notariële akte of eenvoudigweg wachten tot ze vervalt (dit is pas na 30 jaar).

Elk voordeel heb zijn nadeel

En toch: hoe logisch het voor velen ook mag klinken, toch zijn er ook nadelen verbonden aan het kopen van een woning. Vaak is het engagement een grote drempel. Je verbindt je er jarenlang toe om in eenzelfde huis, in dezelfde regio te wonen. Kopers zijn vaak jong en weten nog niet wat het leven hen zal brengen. Willen we 2 of 3 kinderen? Blijven we in deze regio wonen en werken? Kopen vraagt een langetermijnvisie die er niet altijd is.

Naast een privaat engagement is er natuurlijk ook die financiële verbintenis. Een hypothecair krediet, daar ben je niet zo snel van af. Looptijden van 25 jaar zijn echt geen uitzonderingen. Dit zijn geblokkeerde fondsen die je misschien liever had gebruikt om avontuurlijke reizen mee te maken of een blitse sportwagen mee te kopen. Je moet dus ook bereid zijn een deel van jouw financiële onafhankelijkheid af te staan.

Lees meer: “Een huis kopen is voor losers”

Voor jonge koppels is het kopen van een woning vaak te duur. Door de extra kosten, denk maar aan de notariskosten, loopt de investering flink op. En ondanks de premies voor verbouwingswerken, vallen sommige offertes toch steviger uit dan vooraf gedacht. 

Wanneer kies je om een woning te huren?

Maar liefst 30% van de Vlamingen huren (bron: Wonen Vlaanderen) een huis. Weggesmeten geld, zo wordt huren nog altijd bekekenen. En daar zit deels wat waarheid in. Wanneer je huurt zal de woning nooit van jou zijn. Nadat je de woning verlaat, heb je geen kapitaal opgebouwd en is het pand jouw eigendom niet. Je had tijdelijk een dak boven het hoofd maar daar houdt het dan ook op.

In tegenstelling met een huis dat het jouwe is, kan je in een huurhuis niet zomaar aan de slag. Alles gebeurt in overleg met de eigenaar, die weliswaar ook plichten heeft, maar verfraaiingswerken naar eigen smaak zullen voor eigen rekening zijn. En als het de eigenaar zint, kan hij zelfs beslissen om de huurperiode niet te verlengen. Dan ben je, binnen een wettelijke termijn, verplicht om je huis te verlaten.

Ondanks de nadelen zijn veel Vlamingen het idee van een huurhuis toch genegen, bewijs daarvan de steeds groeiende huurmarkt. Zo is het voor velen aantrekkelijk om niet met onverwachtse kosten geconfronteerd te worden.. Wanneer iets belangrijks aan je huurhuis stuk gaat, bv de boiler, dan is de eigenaar verantwoordelijk en moet dit verplicht vervangen of gerepareerd worden. Op dit vlak is de verantwoordelijkheid van de huurder nihil. Je hebt ook de vrijheid om bij het einde van een huurcontract, te vertrekken en een nieuw pand te zoeken. Je kunt dus makkelijk en snel verhuizen. Binnen enkele weken kan je al vertrekken. En dat behoorlijk eenvoudig.

Lees meer: Waarom het beter is een huis te huren

In Nederland is het al enige tijd aan de gang, daar tekent zich een groeiende verhuisstroom af van de koop- naar de huurmarkt. In België is de tendens vooralsnog minder duidelijk. Hoe het ook zij, huurder of koper, ongeveer één derde van het huishoudbudget wordt besteed aan de woning.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.