Er zijn betere opties dan het kopen van een huis

De vraag die ontzettend veel mensen bezighoudt: kopen of niet? Veel mensen gaan snel over tot de koop van een huis. Is dit verstandig? Het blijkt dat er veel nadelen kleven aan het kopen van een huis. Tenzij je miljoenen op de bank hebt staan, heeft het geen zin om een huis te kopen.

Sparen

Als het gaat om het sparen van geld zijn veel mensen ervan overtuigd dat een huis kopen geld bespaart. Men kijkt met gemengde gevoelens naar bijvoorbeeld huurders, maar feit blijft dat kopers blijven betalen totdat hun hypotheek is afgelost. Pas dan is het mogelijk om geld te verdienen, maar vaak ben je dan al 25 tot 30 jaar verder. Het kent dus enkel voordelen als je al op leeftijd bent. Financiële experts die roepen dat het kopen van een huis betekent dat je geld verdiend hebben het niet altijd bij het rechte eind.

Geen investering

Een huis brengt niets op. Het is geen investering die elke maand een bijdrage levert op je rekening, het is eerder het tegenovergestelde: je betaalt elke maand. Het is dus een verantwoordelijkheid, een verplichting waaraan iedere maand voldaan moet worden. Niets is een prettige zaak indien het constant gevoed moet worden. ‘Waarom huur betalen wanneer je kunt kopen?’ is een uitspraak die je vaak hoort. Je kunt niet zomaar onder een koopcontract uit. Je zit eraan vast. Bij huur ben je vrij en mobiel. Je eenvoudig kunnen verplaatsen in deze wereld is een groot goed. Waarom is het nodig om je zo grondig vast te leggen?

Lees meer: Waarom het beter is een huis te huren

Natie van huurders

Vaak is er sprake van een opgelegd droombeeld, dat een huis kopen een mijlpaal in je leven is. Echter heeft huren veel meer voordelen, zoals belastingvoordeel, minder uitgaven, kortere opzegtermijnen, schappelijke voorwaarden en niet vast zitten aan een lening. In de 20ste eeuw paste het kopen van een huis bij de levensstijl en de tijd. Tegenwoordig zijn de wereld en onze behoeften veranderd. In plaats van het investeren in het kopen van een huis:

1. Investeer in jezelf

Bijscholing, innovatie, investeren in projecten; er zijn vele manieren om in jezelf te investeren. Dit is niet leeftijdgebonden. Het kent enkel voordelen. Je wordt beter in je werk, je vergroot je netwerk, je ontdekt meer mogelijkheden, je krijgt meer richting en zo kun je de investering terugverdienen.

2. Met de focus op het inkomen

Het bezitten van een huis is onbelangrijk in hoe het financieel met je gaat of zal gaan in de toekomst. Teveel mensen zijn gefocust op hun spaargeld, maar hun grootste probleem is dat ze niet voldoende verdienen. De energie moet gericht worden op je inkomen. Hoe kun je het inkomen verhogen en welke investeringen moet je daarvoor maken?

3. Investeer in iets dat zich zal terugbetalen

Pas als je genoeg inkomen hebt, kun je een investering overwegen. Een huis kopen om in te wonen zal je niet betalen. Het kost enkel geld. Een huis moet gevoed worden en zal jouw bankrekening niet voeden. Investeer je in jezelf, leg de focus dan op het laten groeien van je inkomen. Dit vermogen kan ingezet worden als investering die je zal uitbetalen. Alleen op die manier zul je jezelf omhoogschalen in financiële mogelijkheden.

De onmogelijkheid van het rijk worden

Rijk worden is onmogelijk: zo denken velen. De rijken van de wereld zijn niet vermogend geworden door het kopen van een huis. Ze hebben slim geïnvesteerd, zijn alert geweest op ontwikkelingen en hebben in energie in zichzelf of hun bedrijf gestoken. Meer vermogen betekent minder risico. Ze hebben geen last van het instorten van de huizenmarkt, inflatie of hoge werkeloosheid. Ze hebben investeringen die hen uitbetalen. In deze tijd een huis bezitten is niet langer comfortabel. Zeker is het geen garantie voor welvaart. Dat is helaas een mythe geworden die nog vele mensen geloven.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.