Investeren in assistentiewoningen

Ouder worden brengt heel wat ongemakken met zich mee. Fysiek gaat het allemaal zo vlot niet meer en net dan kan je financiële onrust missen als kiespijn. Daarom is het zo belangrijk om vooruit te kijken. De grote vraag naar assistentiewoningen biedt een solide manier om jouw spaargeld goed te benutten. De vergrijzing reikt investeerders hier een mooi kans aan.

In België, meer dan in de andere Europese landen, zal de vergrijzing er stevig inhakken. Niet onze woorden maar die van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De uitgaven gekoppeld aan een steeds ouder wordende bevolking, stijgen gradueel. Ongeveer 10 procent van ons bbp gaat al naar pensioensuitgaven. De vergrijzing in ons land wordt een enorme uitdaging.

Maar toch schuilen er ook heel wat positieve kanten aan dit rimpelende verhaal. Beleggers en investeerders die verder kijken dan hun neus lang is, zien al een hele tijd interessante opportuniteiten aan deze demografische verandering. In 1991 was de gemiddelde leeftijd van de Belg ongeveer 38 jaar, tegen 2020 wordt dit bijna 42 jaar. De levensverwachting bij mannen stijgt in die periode met maar liefst 7 jaar. Dit zijn geen kleine verschillen en stellen ons land voor een moeilijk moment.

Om maar te zeggen: serviceflats, assistentiewoningen, seniorenresidenties, of hoe je ze ook noemt, zullen nog een hele tijd in trek zijn. De nood om die vergrijzende populatie onder te brengen in aangepaste wooneenheden zal niet gewoon gaan liggen. Dus wie wil investeren, zou hier wel eens een heel risicoloze investering in kunnen vinden. De vraag is er en zal enkel maar toenemen. En het blijft een uitdaging om het aanbod op peil te houden. In elk geval zijn de mogelijkheden om in assistentiewoningen te investeren nu al zeer ruim.

Hoe je kan investeren in een assistentiewoning

Er zijn heel wat residenties die een appartement met 1 of meerdere slaapkamers te koop aanbieden. Belangrijk bij zo’n assistentiewoning of beter serviceflat is dat je goed uitkijkt of de ligging ideaal is. Het moeten een aangename woonomgeving zijn, dichtbij een stadscentrum of een gebied met verschillende accommodaties. De senioren van de toekomst zullen actiever dan ooit zijn.

Niet onbelangrijk is ook de zorgverlening en de service in het algemeen. Daarmee gepaard gaan de kosten die dit met zich meebrengt. Wie een assistentiewoning of serviceflat koopt, kan nu nog actief zijn en in uitstekende gezondheid verkeren maar op een dag kan alles wel wat moeilijker verlopen. Daarom is het ook belangrijk uit te kijken of de uitbating een goede reputatie heeft qua zorgverlening. De bijkomende kosten zijn belangrijk omdat ze deel uitmaken van jouw rendement. En aangezien het in een eerste fase om een investering gaat, is het rendement best wel een doorslaggevend punt.

Waarom assistentiewoningen zo’n goede investeringen zijn

De tijd dat spaarboekjes een slimme én veilige keuze waren, lijkt definitief achter de rug. Elke maatregel die nu genomen wordt, is er eentje om investeringen aan te moedigen. Dus op dat vlak zit je met de aankoop van een assistentiewoning al goed. Bovendien haal je met het kopen van een assistentiewoning een duurzaam rendement binnen.

Lees meer: Hoeveel kost de aankoop van een assistentiewoning?

Je hebt twee opties. Of je koopt de assistentiewoning en gaat er zelf al in gaan wonen. Op die manier heb je weer de klassieke aanpak: je verkiest het kopen boven het huren van een pand. Ofwel koop je de assistentiewoning maar ben je nog niet bereid om het zelf te betrekken. Je voelt je nog te jong of je wenst nog geen afscheid te nemen van je huidige woning, wat de reden ook zij. Dan kan je de assistentiewoning aanbieden op de huurmarkt. De huuropbrengsten kunnen de lening helpen afbetalen en tot de tijd dat je zelf de assistentiewoning betrekt blijft het pand bewoond, wat als eigenaar ook nog eens een geruststelling is.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.