Eigen woning is een financiële last

Velen worstelen met de vraag of een eigen woning kopen beter is dan een woning huren. Eén van de meest gehoorde beweringen is dat het kopen van een woning altijd beter zou zijn, omdat men op die manier investeert in de eigen toekomst. Immers, wanneer het huis later eventueel verkocht wordt dan is het vaak meer waard en kan de meerwaarde gebruikt worden voor de oude dag of een beter huis. Maar is een eigen huis kopen wel een goede investering? Er zijn toch enkele kanttekeningen te maken die elke potentiële koper best meeneemt in de afweging om wel of niet een eigen huis te kopen.

Een eigen huis is een grote belasting

Wanneer je besluit een huis te kopen dan wordt er in de regel een grote aanslag gedaan op de eigen spaargelden. Het kopen van een huis zorgt dan ook in de meeste gevallen voor een grote negatieve cashflow. De bedragen die met het kopen van een huis gemoeid zijn lopen nu eenmaal snel erg op zodat bedragen van meer dan €50.000 snel bereikt worden. Voor dit geld kan men aardig wat leuke dingen doen. Wat te denken van een vakantie, een nieuwe auto of nog beter, een belegging aangaan zodat de spaargelden een continue rendement en positieve cashflow opleveren. Wanneer je een eigen huis koopt gaat dan is het spaargeld dat erin gestopt wordt niet meer beschikbaar. Het is kapitaal dat pas weer van waarde zal worden wanneer het huis verkocht zal worden.

Lees meerGebreken bij nieuwbouw die je geld kunnen kosten

De meeste lasten komen op de nek van de koper

Bij een huurhuis heeft men ook vaste lasten maar een aantal lasten worden wel degelijk ontlopen bij een huurhuis. Diegene die een eigen huis koopt, moet het pand ook zelf onderhouden. Bij schade aan het huis zijn de reparaties ook voor rekening van de koper. Een huurder heeft hier geen last van, althans niet direct. Die heeft zekerheid over het bedrag dat elke maand uitgegeven moet worden voor het gebruik van de gehuurde woning. Een koper krijgt ook te maken met eventuele vaste lasten zoals verzekeringen, roerende voerheffing, kosten van mede-eigendom, etc.

Lees meer7 stappen voor wie een huis koopt om te verhuren

Het onderhoud komt ook voor rekening van de koper

Nog vervelender kan het worden wanneer de koper te maken krijgt met onderhoud. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan een aanpassingen/renovaties van de elektriciteit, isolatie, ventilatie, waterleidingen, herstellingen aan het dak, riolering, etc. De kosten hiervoor kunnen aanzienlijk oplopen. Ook het schilderwerk van de kozijnen en de vervanging daarvan, indien nodig, komen allemaal voor rekening van de koper.

Een huis kan minder waard worden

De meesten denken dat het grote voordeel van een eigen huis kopen is dat het huis meer waard zal worden. Dat is nog maar de vraag. Er zijn ook huizen op de markt te vinden die juist minder waard worden. Er zijn enkele factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de ‘waarde’ van een woning. Dit kan zijn

  • wanneer de omgeving van de woning verandert door de aanleg van bvb. wegeninfrastructuur;
  • gebruik en bijgevolg slijtage van de woning;
  • ‘out-dated’ geraken van een bepaalde woning;
  • veroudering van een wijk;
  • grote kosten die gemaakt dienen te worden;
  • de inflatie die sneller stijgt dan de prijs van een huis.

Een eigen huis kopen is onder dergelijke omstandigheden helemaal niet zo voordelig zoals vaak wordt verondersteld. Jezelf bewust zijn van deze factoren en je goed laten informeren wanneer je overgaat tot de aankoop van een huis, zijn dan ook cruciaal.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.