De prijzen van woningen in Vlaanderen dalen licht

Uit nieuwe cijfers van de Notarisbarometer blijkt dat de vastgoedmarkt deze zomer een korte pauze inlaste. Bijna 10 procent minder vastgoedtransacties, vooral een zwakke juli-maand ligt aan de grondslag van de dalende trend. Dit kan de start zijn van een trendbreuk, maar daarvoor is het afwachten tot een volgende Notarisbarometer.

Geraakt de vastgoedmarkt wat in het slop? Veel te vroeg om dat te zeggen. In elk geval was het derde kwartaal van 2016 9,5 procent zwakker dan het tweede kwartaal. Als we dezelfde periode bekijken uit 2015 dan zien we een daling van bijna 2 procent. De Notarisbarometer, een publicatie van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, tekende een zeer scherpe terugval op in de maand juli.

In juli 2016 vonden maar liefst 16,1 procent minder vastgoedtransactie plaats als in dezelfde periode in 2015. August maakte een deel van het verlies goed door een stijging van 3 procent te laten optekenen. September bleef dan weer op peil. Een kalme vastgoedmarkt in de zomerperiode hoeft niet te verwonderen. De evolutie wordt echter met argusogen gevolgd. Analisten en experts zijn het al enige tijd oneens: is er in België nu wel dan niet een overwaardering van het vastgoed? De Notarisbarometer kan daarin belangrijke inzichten bieden.

Huizenprijzen in Vlaanderen dalen licht

In 2016 daalde de prijs van een gemiddeld woonhuis met ongeveer 0,5 procent. In Wallonië steeg de prijs fors met 2,2 procent. Door de stijging in Franstalig België en de lichte daling in Vlaanderen, klopt de Belgische huizenmarkt in totaliteit 0,5 procent hoger af. Gemiddeld betaalde de Belg 238.000 euro voor zijn woning.

Appartementen stijgen gemiddeld wat meer in waarde. In Vlaanderen kostte een appartement het voorbije kwartaal 0,5 procent meer dan in het voorgaande. Wallonië hield de prijs status quo en in Brussel is er sprake van een voorzichtige daling. Een appartement kost gemiddeld nu zo’n 213.800 euro.

De gemiddelde kostprijs van een tweeslaapkamerappartement ligt 33 procent hoger in vergelijking met een appartement met slechts één slaapkamer. Een drieslaapkamerappartement ligt nog eens 29 procent hoger dan een tweeslaapkamerappartement.

En als laatste geeft de Notarisbarometer ook een inzicht in de evolutie van de bouwgrondprijzen. In Vlaanderen betaal je nu gemiddeld 254 euro per vierkante meter.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.