De beste vastgoedbelegging

Beleggen in vastgoed kan een verstandige manier zijn om met jouw spaargeld om te gaan. Niet alleen kan je extra geld verdienen op de meerwaarde bij een eventuele verkoop. Je kan ook tussentijds een mooi huurrendement opstrijken. Uiteraard komt ook bij een investering in vastgoed de gebraden kippen niet in de mond gevlogen. Hou rekening met onze tips voor de beste vastgoedbelegging, dan kom je al een heel eind.

Nog maar eens de locatie

We hebben het al eens eerder gezegd maar herhalen het met veel plezier. Factor nummer 1, met stip genoteerd in de hitlijst van belangrijke vastgoedfactoren: de locatie. Door de schaarste van de bouw- en ontwikkelingsgronden wordt de ligging van het vastgoed nog belangrijker. Een trend die de komende jaren geen wijziging zal doormaken. Bovendien heeft een goede locatie zijn onmiddellijke weerslag op jouw rendement. In directe zin kan jouw meerwaarde hierdoor aanzienlijk gaan stijgen maar minstens zo belangrijk: je kan panden met een exquise ligging zoveel beter kwijt op de huurmarkt. Om jouw investering zo gezond mogelijk te houden, is een continue verhuur dan ook aan te raden.

Niet altijd de grootste willen

Rendement is de verhouding van de kost ten opzichte van de opbrengst. Rendement op vastgoed kan je trouwens zelf berekenen. Hoe groter de kost, hoe groter de opbrengst zal moeten zijn, wil je een even aanzienlijk rendement halen. Hier wringt het schoentje voor veel vastgoedinvesteerders. Een appartement van 150 vierkante meter haalt vaak niet het dubbele rendement ten opzichte van eentje 75 vierkante meter. Met andere woorden, je investeert beter in 2 appartementen van 75 vierkante meter dan in 1 groot appartement van 150 vierkante meter.

Lees meerHoe het rendement op vastgoed berekenen?

De gevaren van een vastgoedbelegging

Staar je voor de berekening van een rendement niet blind op de plausibele inkomsten en uitgaven, dit zou je wel eens zuur kunnen opbreken. Hou daarom rekening met onvoorziene kosten, vervangingen, laattijdige betalingen, lastige huurders, etc. Appartementen van 75 vierkante meter kunnen dan wel goed liggen in een bredere markt, de kans op achterstallige huur is hier ook een stuk groter. Neem dit in overweging wanneer je een realistische financiële schatting maakt voor jouw vastgoedbelegging.

De kans op verrassingen minimaliseren helpt natuurlijk al. De keuze voor goede huurders, ook al vraagt die zoektocht wat meer tijd en moeite, loont op de lange termijn. Je kiest voor kwalitatieve huurders waarbij je kan rekenen op een stipte betaling. Ook voor de keuze van je vastgoedaankoop zet je beter in op kwaliteit. Bij de start vraagt dit een stevigere financiële inspanning maar die spaar je na enkele zorgeloze jaren al snel weer uit. Of zoals grootmoeder altijd zei: “Goedkoop is slechte koop”.

Loop de deur niet plat

Beste vrienden hoef je niet te worden met jouw huurders maar een geregeld contact is wel aangeraden. Bij een afspraak in levende lijve krijg je nog eens de kans om te zien hoe jouw huurders in jouw pand leven. Met een klein klusje uit te voeren of even te luisteren naar eventuele grieven, knoop je een goede band aan. Goede huurders houden is eenvoudiger en minder lastig dan nieuwe te zoeken.

Omwille van sociale redenen maar ook voor jouw rendement, doe je er beter aan om zelf de touwtjes in handen te houden bij het zoeken van nieuwe huurders. Jij weet het best wat je wil en wat je niet wil. Bovendien ligt jouw loonkost lager dan die van kantoren. Ze nemen je wel een taak uit handen maar knagen ook onverbiddelijk aan jouw rendement. Het is altijd verstandig om alles te zien in functie van jouw nettorendement: toets elke beslissing die je neemt af aan die gedachte. Als ik kies voor deze optie, wat zijn de gevolgen voor mijn rendement? Overigens de Confederatie Bouw schat het brutohuurrendement van een pand tussen de 5 à 6 procent. Het nettohuurrendement van een goed doordachte vastgoedbelegging zou moeten schommelen rond de 3 procent.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.