Belgisch vastgoed in de lift

Begin 2016 is er een recordaantal vastgoedtransacties geweest, dat staat te lezen in de laatste Notarisbarometer. Met een aparte index houdt het notariaat de gang van zaken in de vastgoedwereld bij, momenteel staat de index op 127. Dit is een record sinds de start van de barometer in 2007.

In vergelijking met het laatste trimester uit 2015 stegen de vastgoedtransacties met 10 procent in Vlaanderen. In Brussel is dit zelfs 16%. Wanneer je jaar op jaar gaat vergelijk is daar ook een stevige stijging merkbaar. In het eerste trimester van 2016 werden maar liefst 13% meer transacties genoteerd dan in het eerste trimester van 2015.

Volgens de woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat is dit helemaal geen verrassing: “De hypothecaire rentevoeten staan historisch laag en dat op een moment dat spaarboekjes weinig of niets opbrengen. Dat verhoogt de mobiliteit op de vastgoedmarkt enorm: gezien er veel potentiële kopers zijn, beslissen heel wat mensen om nu hun woning te koop te zetten. Bij de kopers gaat het zowel om jonge mensen die een eerste woning aankopen, als om een ouder publiek dat op zoek is naar een rendabele investering in allerlei soorten vastgoed, van een tweede verblijf tot een studentenkot of zelfs een garagebox. Door de vergrijzing van de bevolking zit ook zorgwonen in de lift. Denk maar aan assistentiewoningen, seniorenflats en kangoeroewoningen.”

De gemiddelde verkoopprijzen zijn een gemengd succes. De prijs van de appartementen steeg met 1,1 procent terwijl de prijs van een woning dan gemiddeld weer met 1,4 procent daalde in vergelijking met eind 2015. Volgens het KFBN is dit een gezonde situatie en moet een vastgoedzeepbel niet gevreesd worden: “De vastgoedprijzen swingen de pan niet uit. Op jaarbasis bekeken, zien we al een paar jaar een heel gezonde, stabiele markt met nauwelijks grote prijsschommelingen. Dat is te danken aan het feit dat het vastgoedaanbod in ons land voldoende groot is.”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.