Beleggen in vastgoed via aandelen

Op zoek naar een investering in vastgoed, maar niet meteen het budget om een volledig pand aan te kopen? Kies ervoor om te beleggen in vastgoed via aandelen. Ze bieden zekerheid, een mooi rendement en flexibiliteit. Je hoeft je geen zorgen te maken om het beheer van het onroerend goed en toch kan je profiteren van de opbrengst. Welke bedrijven kies je nu best, om te beleggen in vastgoed via aandelen?

Waarom beleggen in vastgoed via aandelen?

Vaak bieden de aandelen van vastgoedbedrijven een bovengemiddeld tot hoog dividend. Wie dus een portefeuille in dividendaandelen aan het opbouwen is diversifieert zijn portefeuille best met een aantal vastgoedaandelen. Een vastgoedonderneming ontvangt veel cash door hun maandelijkse huurinkomsten of het verkopen van een project. Deze cash wordt gedeeltelijk uitgekeerd aan beleggers en gedeeltelijk gebruikt voor nieuwe investeringen.

Lees meerWaarom je een aandelenportefeuille zou diversifiëren

Daarnaast wordt de waarde van het bedrijf grotendeels bepaald door de vaste activa die het bezit. Je belegt dus niet in een toekomstige belofte, zoals bijvoorbeeld bij aandelen in biotech. Of de waarde van het aandeel zal niet schommelen naargelang de verkoop van een bepaald product minder succes heeft, denk bijvoorbeeld aan bieraandelen tijdens een festivalperiode. De waarde van het aandeel bestaat uit vaste onroerende activa en de cashflows of meerwaarden die deze activa genereren.

Welke aandelen te selecteren?

Cofinimmo: een Belgisch aandeel dat quasi 10% dividendrendement op jaarbasis uitbetaalt. Het is het grootste Belgische vastgoedbedrijf dat hoofdzakelijk actief is op de markt van de zorgcentra en de kantorenmarkt.

Befimmo: een kleinere Belgische speler die lange tijd op de BEL20 noteerde. Ligt qua dividend gemiddeld ietsje lager dan zijn grote concullega. Opgelet, het bedrijf haalde recent een groot kantorenproject binnen, een nieuwe aandelenuitgifte wordt verwacht, wat voor bestaande beleggers voor verwatering kan zorgen.

Chatham Lodging Trust: Een Amerikaans vastgoedbedrijf dat zich focust op de hotellerie. Een kleinere speler op de Amerikaanse markt die toch een dividend van ongeveer 7% uitbetaalt. Dit aandeel is interessant omdat het dividend maandelijks wordt uitgekeerd. Zeker leuk voor wie op zoek is naar regelmatige cashflows. Aan de volatiele kant, aankopen via een put optie kan extra rendement opleveren.

STAG Industrial: net zoals collega Chatham Lodging Trust, betaalt STAG Industrial zijn dividend van 5% uit op maandbasis. Het bedrijf focust zich op loodsen en opslagruimtes. Dat geeft het aandeel zeker ook groeikansen in deze pakjeseconomie.

Starbucks of McDonalds: passen deze aandelen wel in dit rijtje? Absoluut! Het model van een bedrijf zoals McDonalds of Starbucks is zo opgesteld dat zij vastgoed aankopen op toplocaties overal ter wereld. In dit vastgoed gaan zij via een dochterbedrijf of franchises hun activiteiten uitbaten. Op de balans van deze bedrijven staat dus hoofdzakelijk vastgoed én ze hebben daarnaast ook een zekerheid van een 100% bezettingsgraad. Thinking outside the box, dat wel! McDonalds betaalt weliswaar amper 2,4% dividend, maar het aandeel kent al jaren een gestage en zekere groei en kent quasi een verdubbeling in waarde in vijf jaar tijd.

Zijn er nadelen aan beleggen in vastgoed via aandelen?

Bij de uitkering van het dividend kan het aandeel soms stevig corrigeren. Zeker in het geval van een hoog dividend. Omdat je ook roerende voorheffing op het dividend moet betalen, kan het soms interessanter zijn om het aandeel aan te kopen op de ex-dividend datum. Dit omdat het aandeel vaak corrigeert met de bruto waarde van het dividend. Op die manier kun je zogezegd het dividend netto ontvangen, wanneer je het aandeel verkoopt als het weer op zijn normale niveau terug is.

Lees meerKopen van vastgoed: ontdek de mogelijkheden

Daarnaast bezit je ook geen medezeggenschap, wat je uiteraard bij een eigen vastgoed wel hebt. Sommige vastgoedaandelen zijn gevoelig aan economische invloeden, denk bijvoorbeeld aan hotelaandelen of kantoorgebouwen. Net zoals steeds is diversificatie in je portefeuille belangrijk. Ook wanneer het aankomt op beleggen in vastgoed via aandelen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.