Vastgoedbeleggingen gaan de jongste maanden met heel wat aandacht lopen. En terecht! Interessante mogelijkheden, ruime rendementen en een relatieve zekerheid overtuigen heel wat beleggers. Beleggen in toeristisch vastgoed wordt echter nog steeds stiefmoederlijk behandeld en daar is nochtans enkele reden voor.
Ligging
Toeristisch vastgoed komt voor in vele vormen en kleuren. Dit kan gaan van houten bungalows tot grootse pronkerige villa’s. Anderzijds is er zowat voor elk wat wils. Niet zozeer het type vastgoed maar vooral de ligging maakt het verschil tussen een top of een flop. Of zoals de Engelsen plachten te zeggen: “It’s all about location, location, location”. Je vindt nog een verdwaalde verborgen parel aan onze Belgische kust maar durf het zeker ook eens wat verder zoeken.
Net over de grens, luttele kilometers van ons eigen De Panne valt nog heel wat te ontdekken, denken we daarbij aan de ondergewaardeerde Franse Opaalkust. Een lieflijk stadje als Bray-Dunes is aan een sterke opmars bezig. Brede zandstranden en erg weinig bebouwing maken van de Côte d’Opales een trekpleister voor strandtoeristen. Een enorm potentieel ligt hier weldra te wachten. Als je weet dat de Belgische kust maar liefst 100.000 tweede verblijven heeft, dan kan je je inbeelden dat de Opaalkust interessante mogelijkheden biedt.
Tweede verblijvers
Voor Belgen blijft Frankrijk hét land bij uitstek om een tweede verblijf te bezitten. Met ongeveer 55.000 tweede verblijven houden onze zuiderburen Spanje achter zich, daar hebben ongeveer 30.000 Belgen een tweede verblijf. De stijgende tweede verblijvers in Frankrijk sturen de markt aan en boezemen nog extra vertrouwen in. Elke jaar neemt hun aantal met rasse schreden toe. Hoeft ook niet te verwonderen als je weet dat de kostprijs voor een gemiddeld huis in Frankrijk halveerde sinds 2007.
Lees meer: Is een appartement aan zee een goede belegging?
Rendement
Zekerheid is een belangrijke factor in de zoektocht naar investeringsvastgoed. Met een gemiddelde bezettingsgraad van meer dan 68% heb je alleszins goede vooruitzichten. Bovendien zijn rendementen van 4% of meer geen uitzondering. En plus is er heel wat vastgoed in de toeristische sector te vinden aan een lage instapkost. Met een budget van om en bij de 70.000 euro kan al een bungalow worden aangeschaft. Je kan daarenboven zelf ook nog eens plezier halen uit jouw pand door jouw vakanties er door te brengen.
Fiscale voordelen
Een stukje vastgoed in het buitenland kan nog meer voordelen met zich meebrengen. Naast de recuperatie van een deel van de BTW zijn er nog fiscale voordelen door belastingsaftrek te verkrijgen. In sommige landen kan je nog mee profiteren van een gunstiger wettelijk kader. In Frankrijk zijn er bijvoorbeeld lagere schenkingsrechten. Ook de onroerende voorheffing kan een stuk voordeliger uitdraaien.
Lees meer: Is een vakantiehuis in het buitenland nu fiscaal voordeliger?
Tip: verhuur jouw pand enkele keren per jaar. De huurders betalen een tax aan de Franse overheid en als eigenaar wordt je vrijgesteld van de onroerende voorheffing.
Administratie
Jouw pand verhuren kan echter nogal wat rompslomp met zich meebrengen. Administratie, adverteren, nieuwe huurders rondleiden, noem maar op. Uiteraard kan je ook beroep doen op een professioneel agentschap. Zij nemen jou heel wat taken uit handen. Gemiddeld bedraagt de fee voor zo’n agentschap 15% van de verhuurprijs. Voor dat geld heb je wel geen kopzorgen meer. Jouw vastgoed is in goede handen en je bent verzekerd – in de mate van het mogelijke – van een eerlijke huuropbrengst.