Vastgoedbeleggingen: enkele tips

Als je van plan bent om te investeren, dan mik je best op een zo hoog mogelijk rendement. Vastgoed is een schitterende investering omdat het maar zelden van zijn waarde inboet en algemeen beschouwd gaat het enkel opwaarts op lange termijn. De volgende tips helpen jou om verstandige vastgoedkeuzes te maken.

Hou vast aan een nichemarkt waar je je comfortabel bij voelt. Je haalt veel betere resultaten bij een vastgoedinvestering als je een concrete focus hebt. Richt daarom al je energie op een specifiek type van investering. Of je jou nu waagt op de renovatie van woningen of op kleinere panden: schoenmaker blijf bij je leest en kies de markt die je kent. Die kennis maakt van jouw investering een succes!

Hoewel vastgoedinvesteringen solide investeringen zijn met leuke rendementen mag je er niet blind op vertrouwen dat jouw pand van grotere waarde wordt. Zo’n blinde veronderstelling is gevaarlijk op de vastgoedmarkt. De veiligste gok is ongetwijfeld panden die jou een quasi onmiddellijke positieve cash flow opleveren. De meerwaarde van je pand is een leuke extra maar daar kan je in een beginfase niet op rekenen.

Onderzoek altijd goed de omgeving waar jouw potentiële pand gelegen is. Een goede buurt zal jouw pand een langetermijnwaarde opleveren. Een slechtere buurt met minder infrastructuur zal je op korte termijn meer kopzorgen bezorgen dan rendement. Een goede locatie is nog altijd een primordiale factor om te bepalen of een pand een succesvolle investering wordt. De verhuur van een goed gelegenheid pand brengt je bij de zoektocht naar huurders. Die goede locatie brengt bijna automatisch een beter publiek met zich mee.

Goede relaties zijn belangrijk, niet alleen met huurders maar ook met de personen die jou bijstaan. Van de syndicus of rentmeester tot de klusjesman, zijn kunnen als verhuurder je heel wat zorgen besparen. Een goed team kweekt ook vertrouwen bij de huurders. En het geeft je een goed gevoel om verder te investeren.

Maar elk succesverhaal begint bij een goed plan. Data, kennis en soliede informatie zijn de bouwstenen van een object en correct investeringsplan. Benut je tijd dus goed en dokter een sterke strategie uit. Overtuig ook jezelf dat dit het goede plan is en hou er dan ook aan vast. Laat je emoties geen wig drijven tussen jezelf en je investering. Bij het opmaken van een investeringsplan moet je jezelf 4 vragen stellen: hoeveel ben ik bereid te investeren? Hoe ver kan ik me riskeren zonder er me slecht bij te voelen? Hoe snel verwacht ik return te halen van mijn vastgoedinvestering? Kan ik dit pand makkelijk verkopen mocht het geen succes blijken te zijn?

Een investering in vastgoed kan een goed alternatief zijn voor jouw spaarboekje. Ga echter nooit halsoverkop tewerk. Doe je huiswerk en maak een uitgebreide studie over het pand dat je voor ogen hebt. Zorg er ook steeds voor dat je een duidelijk financiële plan hebt (en hou je er strikt aan). En voor je begint met de aankoop van een pand, denk je best al eens na over… de verkoop.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.