Is een appartement aan zee een goede belegging?

De Belgische kust, 67 kilometer lang, is bijna integraal volgebouwd. Langs de wandeldijken prijken gebouwen van 9 tot soms zelfs tien verdiepingen hoog. Een dertig meter hoge muur van Knokke tot de Panne. Een vastgoedlint met een bijzonder hoge aantrekkingskracht bij zowel bewoners als beleggers.

De Noordzee oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op heel wat Belgen. Maar ook buitenlanders schatten ons stukje strand hoog in. Ongeveer 54 procent van de tweedeverblijven aan de Belgische kust is in handen van Vlamingen. Waalse landgenoten bezitten ongeveer 38 procent van dit vastgoed. En een stevige 8 procent is eigendom van buitenlanders. Drie op de vier tweedeverblijven zijn appartementen.

Wie zijn de eigenaars van een tweede verblijf aan zee?

Ook de leeftijd van de eigenaars van tweedeverblijvers spreekt boekdelen. 75 procent van de eigenaars is 55 jaar of ouder. En de vergrijzing rukt hard op. Tussen 2002 en 2012 steeg het aantal 65-plussers met 34 procent. Vaak behoren ze tot de midden- of hogere klasse. De reden voor de aanschaf van een appartement aan zee is zeer duidelijk het eigen gebruik van het vastgoed. 82 procent van de eigenaars koopt een appartement aan zee voor zichzelf en de dichte familie. Amper 8 procent investeert in een appartement aan de Belgische kust als belegging.

Lees meerHoe kan je voordelig vastgoed schenken

Elke mogelijke verhuurnacht per persoon wordt uitgedrukt in man-nacht. Dus 1 persoon die 1 nacht blijft slapen aan de Belgische kust is 1 man-nacht. In totaal zijn per jaar ongeveer 27 miljoen man-nachten beschikbaar aan zee. Ongeveer 11 miljoen daarvan komen terecht op de huurmarkt. De intentie van een koper van een appartement aan zee is dan misschien eigen gebruik, cijfers tonen aan dat dalmomenten ingevuld worden met het verhuren van het pand.

Lees meerJe vakantiewoning aan de kust verhuren: wie kan je helpen?

Wat kost een appartement aan zee?

De prijzen voor een appartement aan zee zijn zeer divers. De ligging voor een tweedeverblijf langs de Belgische kust is niet zaligmakend. Heel wat beleggers of verhuurders dachten dat dit genoeg zou zijn om van hun vastgoed een succesvol verhaal te maken. Ze schoten daarbij schromelijk te kort qua onderhoud. Resultaat was voor sommige types panden daalde de verkoopprijs aanzienlijk.

Als mediaanprijs wordt 250.000 euro gehanteerd. Doorgaans mag je 7,6 procent erbij rekenen voor een appartement aan de zeedijk. Voor een appartement met zeezicht ligt de prijs al 17 procent hoger en een appartement aan de zeedijk met frontaal zeezicht kost gemiddeld 26 procent meer. Cijfers berekend door vastgoedmakelaar ERA Belgium.

Luxevastgoed, een website gespecialiseerd in het duurste vastgoedsegment, becijferde dan weer dat een luxeappartement met zich op zee het voorbije jaar een rendement optekende van 10 procent.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.