Aanpassingen aan je woning met weinig toegevoegde waarde bij verkoop

Iedere huiseigenaar moet betalen voor routineonderhoud, zoals het vervangen van versleten loodgieterswerk of het dak, maar sommige kiezen ervoor om verbeteringen te maken met als doel de waarde van het huis te verhogen. Bepaalde projecten, zoals het toevoegen van een goed doordachte familiekamer – of een andere functionele ruimte – kunnen een verstandige investering zijn, omdat ze de waarde van het huis verhoogt. Andere projecten bieden echter weinig kans om de kosten te verrekenen wanneer het tijd is om je huis te verkopen.

Hoewel de huidige huiseigenaar de verbeteringen kan waarderen, kan een koper niet bereid zijn om de verbetering in de aankoopprijs te berekenen. Je dient daarom voorzichtig te zijn met hoe je ervoor kiest om jouw geld te besteden als je wil investeren. Dit zijn 6 dingen waarvan je denkt dat ze waarde toevoegen, maar dat eigenlijk niet doen.

Zwembad

Zwembaden zijn leuk om van te genieten in het huis van een vriend of buurman, maar het kan een last zijn om er een bij je thuis te hebben. Veel potentiële huizenkopers zien zwembanden som als gevaarlijk voor kleine kinderen en duur om te onderhouden. Gezinnen met jonge kinderen in het bijzonder kunnen een anders perfect huis afwijzen vanwege het zwembad. Er is bijvoorbeeld de angst voor een kind dat in het zwembad onbewaakt blijft.

Groot huis in vergelijking met de buurt

Huiseigenaren kunnen, in een poging om de waarde van een woning te verhogen, verbeteringen doen, die onbedoeld de woning buiten de norm van de buurt laten vallen. Meer kamers maken een woning aantrekkelijk, maar het zal de verkoopwaarde niet verhogen wanneer het midden in een buurt staat met huizen met minder kamers. De waarde zal namelijk stijgen, waardoor er een (te) groot contrast ontstaat met de andere huizen in de buurt. Het huis lijkt te duur, zelfs als het gewilder is dan de rest van de buurt. Kijk daarom ook naar de omgeving van het huis, voordat je aan een flinke verbouwing begint.

(Te) uitgebreide tuin

Kopers kunnen goed onderhouden of volwassen tuinlandschappen waarderen, maar verwacht niet dat de waarde van het huis daardoor toeneemt. Een mooie tuin kan potentiële kopers aanmoedigen om de woning beter in de gaten te houden, maar zullen waarschijnlijk niets aan de verkoopprijs toevoegen.

Lees meerVerkoop jouw huis makkelijker dankzij een nette tuin

Als een koper niet in staat is of niet bereid is om een tuin te onderhouden, dan moet de nieuwe huiseigenaar al gauw een professionele tuinman betalen om de tuin te onderhouden, wat meer onderhoudskosten met zich mee brengt. Hoe dan ook, veel kopers beschouwen een grote tuin soms als een last en als gevolg daarvan zullen deze waarschijnlijk niet overwegen om dat op te nemen in de aankoopprijs.

Inconsistente upgrades

Het plaatsen van professionele toestellen in je keuken of geïmporteerde tegels in de gang kan weinig doen om de waarden van je huis te verhogen als de badkamer nog steeds vinylvloeren bevat en het tapijt in de slaapkamer dateert uit de jaren ’70. Upgrades moeten consistent zijn om een soortgelijke stijl en kwaliteit door het hele huis te behouden.

Een huis met een prachtig gerenoveerde, moderne keuken kan worden beschouwd als een renovatie die nog steeds gaande is, wanneer de badkamers functioneel achterhaald blijven. De meerwaarde wordt dan niet zo hoog ingeschat als wanneer de rest van het huis op hetzelfde niveau was gebracht. Hoge kwaliteit upgrades verhogen doorgaans de waarde van woningen van hoge kwaliteit, maar niet noodzakelijk woningen van middelmatige kwaliteit, als de upgrade niet in overeenstemming is met de rest.

Lees meerWaarom zou je in een woning investeren?

Daarnaast kunnen speciale upgrades, zoals hightech audio- en visuele apparatuur, een beroep doen op een aantal kopers, maar veel potentiële huizenkopers zouden niet meer overwegen om meer te betalen voor het huis, alleen omdat deze een extra functie heeft.

Tapijt

Hoewel bepaalde makelaars een ‘nieuwe vloerbedekking’ kunnen beschouwen als een verkoopargument, kunnen potentiële huizenkopers vandaag afknappen op het idee van tapijten. Tapijt is duur om te kopen en te installeren. Daarnaast is er steeds meer bezorgdheid over de gezondheid van deze vloerbedekking door de chemische stoffen die worden gebruikt bij de verwerking en het potentieel voor het vastpakken van allergenen (denk maar aan huisstofmijt). Deze bezorgdheid komt vaker voor bij gezinnen met kinderen. Daarnaast is de kleur en het patroon van het tapijt voor jou misschen erg leuk, maar iemand anders kan wel eens een heel andere smaak hebben.

Hierdoor is het moeilijk om de meerkost van een nieuw tapijt in jouw verkoopprijs op te nemen. Het verwijderen van het tapijt of het herstellen van houten vloeren is meestal een winstgevende investering. Een ‘neutralere’ vloerbekleding verkoopt doorgaans gemakkelijker.

Onzichtbare verbeteringen

Onzichtbare verbeteringen zijn de kostbare projecten die uw huis een betere plek maakt om te wonen, maar die niemand anders op zou merken. Een nieuwe sanitair systeem, zonnepanelen, elektrische rolluiken en een domotica systeem kunnen nuttig en comfortabel zijn, maar verwacht niet dat deze kosten zich terugbetalen wanneer het tijd is om te verkopen.

Lees meerWaarom vastgoedstyling jouw huis zal verkopen

Veel kopers verwachten dat deze systemen in goede werking zijn en zullen niet extra betalen omdat je onlangs een nieuwe verwarming hebt geïnstalleerd. Het is beter om na te denken over dergelijke verbeteringen als onderdeel van je investering in het bepalen van de waarde van jouw woning.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.