Investeren in vastgoed voor de verhuur

Voel jij je geroepen om in vastgoed te investeren voor de verhuurmarkt? Wellicht vraag je je hierbij af hoe je ermee moet starten. Als starter in vastgoed voor verhuur wil je weten waar je het geld vandaan kan halen en welke stappen er moeten genomen worden om er mee te beginnen. Deze 9 stappen begeleiden je op weg.

Laat je kredietwaardigheid groeien

Bouw voldoende kredietwaardigheid op om een investering in vastgoed aan te gaan. Een lopende hypothecaire lening op een eigen woning is op zich geen probleem, indien je in staat bent om de lopende aflossingen te dragen en daarnaast nog ruimte hebt om een bijkomend krediet terug te betalen, de zogenaamde terugbetalingscapaciteit. Lopende consumentenkredieten zijn echter wel uit den boze.

Start met voldoende kapitaal

Zorg voor een startkapitaal. Eerst dien je er zelf voor te zorgen: spaar op zijn minst een startbedrag bijeen. 50.000 euro, 100.000 euro? Dat is afhankelijk van jouw gewenste investering. Een rule of thumb is om minstens 1/3 zelf te financieren. Praat zeker met je bankier over jouw krediet mogelijkheden voor de aankoop van een tweede pand. Immers, je kan de verwachte huurgelden gebruiken voor de aflossing van het krediet.

Informeer je goed

Informatie is waardevol. Bouw kennis op over de stad of buurt waarin je vastgoed wilt verwerven: koop-, verkoopprijzen, welke type panden verkoop wel/niet goed, hoe lang staan panden te koop, enz. Ga zeker ook eens naar een openbare verkoop. Hoe meer informatie je inwint, hoe beter je bent voorbereid op de waarde van de panden in de buurt en de kosten.

Vertrouw op experts

Neem enkele experts onder de arm. Een goede makelaar kent de buurt, kan je verkoopprijzen bezorgen, kan je helpen met praktische zaken,  enz. Praat ook met een notaris. Hij kent de wetgeving en kan je details bezorgen van de aankoopkosten rekening houdend met jouw specifieke situatie. Indien er renovatiewerken nodig zijn in het pand, kan je best ook een aannemer contacteren die je voor je overgaat tot de aankoop kan informeren over de te verwachten kosten.

Zoek naar jouw pand

Zoek naar een geschikt pand. Probeer zeker bij een eerste aankoop om je niet te focussen op één pand. Hou je aan jouw prijs en strategie. Er zijn voldoende panden te koop. Dus als het niet lukt van de eerste keer, er volgen nog voldoende andere mogelijkheden.

Lees meer5 vormen van investeren in vastgoed

Onderhandel over de prijs

Doe een voorstel en onderhandel de prijs. Alhoewel verkopers je vaak laten uitschijnen dat de prijs ‘vast’ is, zijn er bijna altijd mogelijkheden om te onderhandelen. Hoe meer je dit doet, hoe beter je hierin wordt. Onthoud dat een belangrijk deel van jouw rendement op vastgoed bepaald wordt door de aankoopprijs.

Financiering van jouw investering in vastgoed

Verkrijg de nodige financiering. Na het ondertekenen van een compromis, zorg je ervoor dat je de financiering snel rond hebt. Indien je een lening nodig hebt van de bank, dan neem best wel een clausule op in voorlopige verkoopovereenkomst met een opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening. Zo vermijd je problemen, mocht de lening bij de bank niet doorgaan.

Maak een overeenkomst op

Sluit de definitieve koopovereenkomst af bij de notaris mits het ondertekenen van de notariële akte.

Start met de verhuur

Zoek een geschikte huurder en laat de inkomsten maar binnenkomen. Er zijn heel wat zoekertjes sites waarop je jouw nieuw verworven investeringspand te huur kan aanbieden: Immoweb, Immovlan, 2dehands.be, Realo, enz.

Vanaf nu kan je genieten van de verhuur inkomsten op jouw investering in vastgoed!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.