7 stappen voor wie een huis koopt om te verhuren

Door een woning te kopen en dit pand te verhuren, kan je veel geld verdienen. Een investering in vastgoed is een goede manier om je vermogen te laten groeien, maar hoe pak je dit het beste aan? Hier zijn 7 stappen die je in ieder geval moet doorlopen om een huis te kopen bij om te verhuren.

Stap 1: Doe je huiswerk over het huis dat je wilt kopen om te verhuren

Je hoeft echt niet op de hoogte te zijn van alle ins en outs op het gebied van vastgoedinvesteringen, maar het is wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Bepaal niet alleen wat voor soort huis je wil kopen, maar ook in welke stad en welke wijk je dit wel of juist niet wil doen.

Stap 2: Bespreek je plannen met de bank

Om een huis te kopen, heb je een (gedeeltelijke) lening nodig. Voor je gaat zoeken naar een pand om aan te schaffen als investering, ga je eerst naar de bank om de mogelijkheden van een lening te bespreken.

Lees meer: Waarom je beter op 15 jaar leent

Stap 3: Maak de rekensom van alle kosten en inkomsten

Je wil natuurlijk wel geld verdienen met de aankoop van je huis om te verhuren. Bereken voor jezelf wat de kosten zijn van een bepaald pand, maar ook wat je hiermee gaat verdienen. Denk niet alleen aan de kosten van de lening die aan het pand vast zit, maar ook aan andere kosten. Het onderhouden van het pand kost namelijk ook geld, net zoals het zoeken van een geschikte huurder voor het huis. In je berekening ben je best ook terughoudend om de inkomsten in te schatten en reken je best iets ruimer vwb de kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan in realiteit.

Lees meer: Hoe het rendement op vastgoed berekenen?

Stap 4: Maak een plan

Op basis van je eerste ideeën om in een huis te investeren, de lening die je kunt krijgen en de rekensom die je hebt gemaakt, maak je een plan voor het investeren in vastgoed. Een plan bevat duidelijk welke investeringen/kosten je gaat doen aan het pand en hoe dit eventueel je vraagprijs kan verhogen. Laat je niet afleiden door emotionele beslissingen, maar enkel door feiten en cijfers.  Een veel gemaakte fout is om na een aankoop van de woning te veel verbeteringen te willen doorvoeren zonder rekening te houden met de eventuele meeropbrengst. Aan dit plan houd je je hoe dan ook vast, zodat jouw investering positief blijft.

Stap 5: Leer van andere investeerders

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden bij het kopen van een huis om te verhuren. Praat eens met andere investeerders en achterhaal hoe zij te werk zijn gegaan bij hun (eerste) investering. Dit is niet alleen interessant, maar ook erg leerzaam! Door van hun fouten te leren, maak je zelf die fouten in ieder geval niet.

Stap 6: Ga op zoek naar het juiste pand om in te investeren

Met jouw plan in je achterhoofd, ga je op zoek om het huis te kopen om te verhuren. Dit kan je alleen doen, maar ook met de hulp van een makelaar. De meeste mensen gaan eerst zelf op zoek (bijvoorbeeld door een makelaarswebsite te checken) en roepen vervolgens de hulp in van een makelaar voor de bezichtigingen en dergelijke. Heb je eigenlijk geen tijd om zelf een woning te zoeken, dan kan je jouw criteria ook aan een makelaar voorleggen. Leg hem of haar je plan voor om in een woning te investeren en de makelaar zoekt de geschikte panden op basis van jouw investeringsplan.

Lees meer: De 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering

Stap 7: Breng een bod uit

Heb je een geschikt pand gevonden om in te investeren, dan breng je samen met de makelaar een bod uit. Nu is het afwachten of jouw bod geaccepteerd wordt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Zeer interessant artikel! Stap 5: Leer van andere investeerders. Indien in je huidige netwerk geen vastgoedinvesteerders zitten. Hoe kan ik deze vinden?

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.