7 redenen waarom jouw huis niet vlot verkocht raakt

Als jouw huis al enige tijd zonder interesse te koop staat, dan is het tijd om de wortel van het probleem aan te pakken. In veel steden in Vlaanderen, neem nu Antwerpen, Gent of Brugge staan een pak huizen te koop op dit moment. Ben jij een van die vastgoedinvesteerders of particuliere verkopers? Krijg je momenteel geen bod wat jou kan bekoren? Misschien doe je dan iets niet helemaal correct. We geven enkele tips om een verkoop te bespoedigen.

 

Wie een huis probeert te verkopen, ofwel rechtstreeks uit de hand of via een ervaren makelaar, stapt in een geheel nieuw verhaal. Hoe snel zal jouw pand verkocht worden? Komt er of meerdere biedingen? Hoe pak ik zo’n verkoop aan met een en zo goed mogelijk resultaat? Je stelt je vast heel veel vragen. Om er een goed gevoel aan over te houden, verkoop je best zo snel mogelijk aan een vooropgestelde prijs. En overloop zeker ook eens onze 7 reden waarom jouw huis niet snel verkoopt.

1. Je bent té zelfzeker

Nu er veel panden van eigenaar wisselen, bestaat de kans dat eigenaars wat te gemakzuchtig worden. De kans dat jouw pand wordt opgepikt door de vele kopers die zich momenteel op de markt begeven, is uiteraard groter dan enkele jaren geleden. Door wat te zelfzeker te werk te gaan kan je echter heel wat interessante kansen mislopen. Een gezonde dosis realisme blijft een goed antigif. Hoewel je vast van het pand hield, bereid je je toch beter voor op een lange verkoopperiode.

2. De prijs ligt te hoog

Een drukke verkoopmarkt betekent een overgave aan de wet van vraag en aanbod. Heel veel vraag maar hopelijk voor jou een beperkt aanbod. Nadeel voor “late” verkopers: de markt corrigeert zich razendsnel. Ook andere huizeneigenaars op de rand van de twijfel raken snel overtuigd en bieden ook hun pand aan op de markt. Resultaat veel vraag en plots veel aanbod. Dit kan de prijs van heel wat panden beïnvloeden. Probeer dus een realistische prijs na te jagen. Een prijs waarbij elke partij zich comfortabel voelt.

3. Overweeg wat oplapwerk

Klinkt als een bittere pil om slikken: renovatiewerken uitvoeren aan een pand waar je geen rechtstreeks genot meer van zal hebben. Maar als je toch je vraagprijs wil krijgen in een competitieve markt zit er vaak niks anders op. Breng je huis dan ook in een conditie zodat het klaar is om de andere panden in een vergelijkbare klasse te kloppen. Kopers willen zoveel mogelijk mooi huis voor hun geld, begrijpbaar. Speel daar dus handig op in door hier en daar wat op te knappen.

4. Verzorg alle PR

Zeven seconden, meer heeft iemand niet nodig om een eerste indruk te maken en zo gaat het ook voor de verkoop van een huis. 90 procent maakt al een eerste schifting na het zien van enkele foto’s op internet. Daarom zijn de foto’s die je van jouw pand publiceert zo cruciaal in het verkoopproces. Foute foto’s zijn foto’s waarop heel wat rommel te zien is. Of foto’s die genomen zijn uit een verkeerde hoe (zodat de kamer een stuk kleiner lijkt). Of wanneer er van bepaalde kamers geen foto’s bestaan. De verkoop van een huis waarbij de foto van de badkamer ontbreekt wekt enkel maar argwaan bij potentiële kopers.

5. De makelaar spant zich niet

Soms is er helemaal niks mis met jouw huis: goed onderhouden en te koop aan een correcte prijs. Maar jouw makelaar kan de klanten toch niet binnen rijven. Een makelaar is de eerstelijnsvertegenwoordiger van jouw vastgoed. Als de makelaar niet klikt met het publiek dat jij wil aantrekken voor jouw huis, dan heb je een probleem.

6. Er hangt een vreemd geurtje

In de Verenigde Staten gebruiken makelaars de grappige zegswijze: “If I can smell it, I can’t sell it”. Geurtjes in een huis zijn absolute afknappers. Misschien ben je ondertussen gewoon aan de weeë geur die in het pand hangt. Schakel eens een frisse neus en vraag eerlijke feedback. Verwacht je potentiële kopers over de vloer: bak een brood of wat koekjes. Zo ruikt het lekker huiselijk. Alle zintuigen spelen een rol in het verkoopproces ook de geur. Maak er dus handig gebruik van.

7. Haal die oude toestellen weg

Keukentoestellen geven een belangrijke indruk. Oude ovens en fornuizen zijn voor veel mensen een definitieve no-go. Overweeg om ze eventueel te vervangen door moderne roestvrij stalen toestellen. Ze geven een nette indruk en laten de waarde van je totale pand in waarde stijgen terwijl de investeringskost minimaal is. Zeker het overwegen waard!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.