6 tips voor je start met een vastgoedbelegging

Waarom zou je gaan investeren met jouw spaarcenten? Voldoet “genoeg geld hebben wanneer we niet langer (moeten) werken” als antwoord? Dan moet je wel een kapitaal aan de kant zetten die rekening houdt met zowel belastingen als inflatie. Pas wanneer die twee buitenspel staan, eroderen jouw spaarcenten niet langer. En om dat te bereiken, is investeren in vastgoed een schitterende oplossing.

Absoluut pluspunt van vastgoed is dat het zelfs rendeert in slechte economische tijden. In sommige opstellingen klopt het zelfs aandelen qua rendement. Grond is uiteindelijk een beperkte “grondstof”. Mensen zullen altijd een plek willen om te wonen, te leven, te spelen, te werken, te winkelen,… Vastgoed is een eenvoudige kwestie van vraag en aanbod.

En er is nog meer. Vastgoed zal in waarde blijven toenemen, zelfs al gaat de economie aan het slabakken. Om welvaart te krijgen is een investering in vastgoed een absolute must-have. En je hoeft er geen genie of miljonair voor te zijn. Hier volgen enkele tips om succesvol te starten met een vastgoedinvestering.

1. Plan je financiële doelen

Voor je die eerste eigendom koopt, maak je best even een analyse om te bepalen wat je verwacht van jouw investering. Wat zijn jouw financiële doelen? We hebben het vaak over tijd versus geld. Hoe meer je van het ene hebt, hoe minder je het andere nodig hebt om jouw financiële doelen te bereiken. Dit betekent echter niet dat je de moeite niet moet nemen om jouw financiële doelen in kaart te brengen. Hoe duidelijk de doelen worden afgetekend, hoe eenvoudiger het zal zijn om een strategie te ontwikkelen en de doelen te halen. Lukt het niet vlot om die doelen te stellen, praat even met een financieel adviseur.

2. Spendeer geen fortuin aan boeken en seminaries

Je kan handenvol geld uitgeven aan een boekenplank vol boeken. Maar de theorie kan ook de praktijk in de weg staan. Je kan het gevoel krijgen nooit genoeg te weten voor je kan beginnen met investeren. Niets is minder waar. Actie is veel meer waard dan honderden uren aan research. Boeken zijn niet nutteloos. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen om specifieke vragen te beantwoorden. Pen daarom vraagstukken neer en zoek doelgericht naar antwoorden. Dit zal jouw tijd en geld besparen.

3. Bekijk een hele resem mogelijkheden

Zet jouw buikgevoel buitenspel. Belangrijk is om niet te kiezen voor een pand omdat je het leuk lijkt. Al te vaak zal je bedrogen uitkomen. Het lijkt een banale tip maar denk na wanneer je een vastgoedbelegging aangaat. In een pand wat je aankoopt als investering ga je zelf niet wonen, dus je hoeft er jou niet goed in te voelen. Denk liever vanuit jouw doelgroep.

4. Wacht niet op de perfecte investering

Beginnende investeerders lijden vaak aan het de-ideale-investering-lonkt-om-de-hoek-syndroom. Bij de lichtste twijfel wachten ze tot er een opportuniteit zich aanbiedt zonder enig nadeel op een ideale ligging aan een spotprijs. Zo kan je natuurlijk lang wachten. De perfecte deal is vaak te mooi om waar te zijn. Een uitstekende kans door je vingers laten glippen omdat er misschien een buitenkansje kan aankomen, gevaarlijk! Als indien zou misschien, daar koop je geen brood voor.

5. Hou een grondige financiële analyse

Codewoord: realisme. Neem verschillende alternatieven in ogenschouw en probeer ze langs alle mogelijk kanten te analyseren. Hou je dan ook vast aan wat je voor ogen had, met natuurlijk één voorwaarde: stel realistische eisen. Verwachten villa in topconditie in een centrumstad voor honderdduizend euro.

6. Maak ook een inschatting van de verkoper

Als de verkoper gemotiveerd is om zijn pand te verkopen, dan is de kans groot dat je jouw doel gaat halen. Is de verkoper niet gemotiveerd, dan wordt het al heel wat moeilijker. Hoe kan je nu weten of een verkoper al dan niet gemotiveerd is? Als het huis al een hele tijd op de markt is en de prijs is nog niet gezakt dan is de verkopen waarschijnlijk niet gemotiveerd. Indien het pand al flink in vraagprijs is gezakt, dan is het aannemelijk dat de verkoper snel wil verkoper. Probeer nu zeker jouw doel te bereiken. 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.