Factoren die waarde van woning bepalen

Wanneer je een woning wilt kopen of juist verkopen, is het belangrijk om te weten wat deze waard is. Maar wat bepaalt nu de waarde van huizen? Dit is heel lastig vast te stellen als je niet deskundig bent op de huizenmarkt. Daarom lichten we hieronder de belangrijkste factoren voor je uit.

De locatie van de woning

Misschien wel de belangrijkste factor die de waarde van je huis bepaalt is de ligging. Een woning op een goede locatie is immers heel gewild. Zo zijn woningen in het hartje van de stad meestal duurder dan die in de randstad of landelijk gelegen woningen. Daarnaast is werkgelegenheid ook van invloed op de waarde: hoe meer werkgelegenheid, des te hoger de waarde. Ten slotte verschilt de waarde per stad.

De leeftijd van de woning

Ook het bouwjaar bepaalt voor een groot deel de waarde van een woning. De waarde van huizen die na 1930 gebouwd zijn is hoger dan van woningen die daarvoor zijn gebouwd. Dit komt doordat men in dit jaar is begonnen met het bouwen van woningen met dubbele muren. Daardoor zijn woningen die daarna gebouwd zijn beter geisoleerd en is er minder kans op vochtproblemen.

De staat waarin de woning verkeert

Niet onbelangrijk bij het bepalen van de waarde van een woning is de staat hiervan. Moeten er verbouwingen plaats gaan vinden, dan is de woning aanzienlijk minder waard. Ook ander achterstallig onderhoud kan de waarde van de woning drukken. Daarnaast zijn de leeftijd van de cv-ketel en de isolatie belangrijke factoren bij het bepalen van de waarde van de woning.

Lees meerAanpassingen aan je woning met weinig toegevoegde waarde bij verkoop

De markt en nabijgelegen woningen

Vaak zijn vergelijkbare huizen die in de buurt te koop staan goed vergelijkingsmateriaal. Het geeft immers aan hoe de woning in de markt ligt. Staat een van de duurdere woningen in de straat te koop, dan weet je dat dit de maximale waarde van de woningen in die straat is.

De omgeving van de woning

De omgeving van de woning is ook erg belangrijk, aangezien veel woningen aan openbaar terrein grenzen. Dan is er een groot verschil tussen een woning aan een drukke straat of met een woonerf voor de deur. Ook geluidsoverlast van een nabijgelegen spoorwegovergang, vliegveld of bedrijventerrein drukken de waarde van een huis. De waarde van woningen in slechtere wijken zoals wijken waar veel criminaliteit voorkomt liggen erg laag. Een groene omgeving met bijvoorbeeld water of bos zorgt daarentegen voor een hogere waarde van een huis.

De bewoonbare oppervlakte

De waarde van een woning is nog het eenvoudigst te bepalen aan de hand van de bewoonbare oppervlakte. Een woning in prima staat is zo’n 750 tot 1200 euro per vierkante meter waard. Voor een woning die nodig aan renovatie toe is, is dit zo’n 500 euro per vierkante meter. Elke stad heeft een eigen vierkante meter prijs die meestal tussen bovenstaande bedragen fluctueert. Meer kamers betekent overigens niet altijd een hogere waarde: soms zijn minder kamers meer gewild vanwege een ruimere aanblik van de woning.

Zoals je ziet zijn er verschillende punten waar je op kunt letten als je zelf de waarde van jouw woning wilt bepalen. Zeker als er nog meer woningen in de straat te koop staan is het niet al te moeilijk om een prijskaartje aan de woning te hangen. Mocht je over willen gaan tot koop of verkoop en toch twijfelen, dan kun je altijd nog een makelaar in de arm nemen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.