6 belangrijke vragen investeren in vastgoed

In tijden van nulrente op de spaarboekjes is beleggen in vastgoed een logische keuze. Toch ga je beter niet over een nacht ijs. Heb je een pand op het oog, overloop dan zeker volgende vragen vooraleer te investeren in vastgoed.

1. Is het een interessante locatie?

De locatie is het allerbelangrijkste criterium bij om het even welk vastgoed. Investeer in unieke locaties en/of vlot bereikbare panden, bij voorkeur in het centrum van een stad. Dan krijg je het goed vlot verhuurd en op termijn weer makkelijk verkocht. Bovendien is de kans dat de marktwaarde stijgt het grootst als je kiest voor een goeie locatie.

2. Zal je een huurder vinden?

Bedenk op voorhand welke huurders interesse zouden kunnen hebben in het pand. Wie wil je aantrekken: jonge koppels die gaan samenwonen, senioren op rust, zelfstandigen,… Stap gerust eens binnen bij een lokale vastgoedmakelaar die de huurmarkt goed kent. Hij zal je wellicht kunnen vertellen of het een pand/een buurt met potentieel is.

3. Welke investeringen vraagt het?

Wie wil scoren op de huurmarkt, moet kwaliteit aanbieden. Koop je vastgoed als belegging, zorg er dan voor dat je niet al te veel moet renoveren. Je wil immers niet dat je inkomsten uit je huur als sneeuw voor de zon verdwijnen door de hoog oplopende verbouwingskosten.

Lees meerDe 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering

4. Hoe krijg je je project gefinancierd?

Bekijk welk bedrag je zelf rechtstreeks kunt investeren en welk bedrag je zal moeten lenen. Stap naar verschillende banken en zoek uit welke lening het interessantst is voor je project. Bedenk dat je naast de aankoopkosten ook nog registratierechten, akte- en notariskosten zal moeten betalen. Hiervoor moet je een bedrag van 12 tot 15 procent voorzien.

Op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën vind je een hele reeks vragen en antwoorden rond registratierechten. Opdat je niet voor verrassingen zou komen te staan, kan je ook al eens nagaan hoeveel onroerende voorheffing je jaarlijks zal moeten betalen voor het goed.

5. Wat is de huuropbrengst?

Onderzoek de prijzen op de huurmarkt en stel op basis daarvan een financieel plan op. Zo weet je min of meer wat je aan je investering zal verdienen. De Confederatie Bouw schat het brutohuurrendement van een goed tussen de 5 à 6 procent. Uiteraard moet je rekening houden met de kosten: belastingen, renovatie, onderhouds- en beheerskosten. Het nettohuurrendement van een goed doordachte investering zou moeten schommelen rond de 3 procent.

6. Zal het pand in waarde stijgen?

Natuurlijk wil je bij de verkoop van het pand meerwaarde realiseren. Ga er echter niet van uit dat dit sowieso zo zal zijn. De voorbij dertig jaar mogen de vastgoedprijzen dan wel vertienvoudigd zijn (van 18.755 euro in 1975 tot 195.899 euro in 2013), de kans is niet onbestaande dat de vastgoedprijzen de komende jaren stabiliseren of zelfs dalen. Op de website van de Immotheker kan je berekenen hoeveel een pand in een bepaald stad de afgelopen jaren in waarde is gestegen.

Lees meerInvesteren in oude huizen: loont het de moeite?

Verkoop je met winst. Hou er dan rekening mee dat je op die winst belastingen zal betalen als je binnen de vijf jaar na de aankoop alweer verkoopt.

Hermien Vanoost

Al sinds 2006 aan het werk ‘in de media’, eerst als eindredacteur en webjournalist voor Vacature, daarna als redactiecoördinator voor Roularta Media Group en nu helemaal op eigen benen met Helderder.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.