Investeringen kunnen grotendeels verdeeld worden in twee categorieën – standaard en variabele investeringen. De standaard investering bestaat uit langetermijninvesteringen waarvan het rendementen grotendeels zeker is. Torenhoge bedragen strijk je er niet mee op. Terwijl de variabele investeringen, zoals de naam doet vermoeden, fluctueren. Ze rekenen op een goede periode in de markt. Wie wil investeren maar nog even twijfelt: lees onze volgende tips aandachtig door.
Rendementen van variabele investeringen zijn uiterst onvoorspelbaar. Ze kunnen ontzettend teleurstellen maar investeerders worden al zo vaak naar de zevende hemel gekatapulteerd. Hoewel de hoge rendementen die mogelijk zijn, is het toch aangeraden om een degelijk plan ontwikkelen. Een plan die jou als investeerder wapent tegen veranderingen doorheen de tijd. Hoe jonger je begint te investeren, hoe plausibeler het wordt om die swings op te vangen. Toch onthou je beter deze 5 tips:
1. Een sceptische strategie helpt altijd
Een gezonde dosis scepticisme aan de dag lagen kan nooit kwaad. Vergeet daarom nooit dat rendement en risico hand in hand gaan. Niemand kan immers geld verdienen zonder ook maar een schrammetje op te lopen. Met een wat argwaan kom je vaak al een heel eind. Het houdt ook jouw persoonlijke financiën gezond. Alert blijven voor kansen en de juiste keuzes maken, daar komt het op neer.
2. Erken de risico’s
Elke investeringsstrategie gaat gepaard met risico’s, daar kan je nu eenmaal niet onderuit. Uiteraard heb je verschillende gradaties als het gaat over risico’s. Je hebt de risico’s eigen aan de markt maar je hebt ook malafide risico’s (kleine lettertjes in een contract, gewichtige woorden waar niemand wijs uit geraakt,…) Gebruik daar jouw gezond verstand: als het te goed om waar te zijn lijkt, dan is het dat vaak ook.
Alhoewel risico’s afhangen van wijzigingen op de markt, vaak globaal aangestuurd, is het toch aangewezen om regelmatig jouw belegging of investering te analyseren. Zo’n kleine audit bewijst ook psychologisch zijn nut. Rust in het hoofd is immers ook van groot belang.
3. Weet wat je aankan
Ambitie is goed en leuk maar wie te ver probeert te springen, kan wel eens hard vallen. Een goede inschatting van wat je aankan is onontbeerlijk voor wie wil investeren. Iedereen moet die oefening voor zichzelf maken. Een compleet overzicht en een helder financieel plan zou dan ook voor iedere investeerder een must moesten zijn. Helaas gaan velen hier wat kort door de bocht.
4. Schat jouw rendement realistisch in
Alle investeringen bieden rendementen, de vraag is maar hoe lang je er moet over doen om een degelijk rendementen te halen. Bovendien speelt de complexiteit ook een rol. Een investering vraagt research en onderzoek om te zien of het een valabele optie is. Ook de investeringshorizon -de periode waarin je het geld zonder return kan missen- primeert voor heel wat investeerders. Verzeker jezelf ervan dat je niet naïef bent en probeer de perceptie helder te houden zodat je een realistische inschatting kan maken.
5. Laat je adviseren
Als je niet zeker bent van je stuk, laat je dan adviseren door iemand met kennis van zaken. Of het nu een professional is, of iemand met jarenlange ervaring maakt niet zoveel uit maar expertise kan jou helpen bij het maken van de juiste beslissing.